Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil beskytte egne trålere mot Norge

Russland sender to fartøyer til nordområdene for å beskytte russiske fiskebåter mot å bli arrestert av den norske kystvakten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moskva/Oslo: Russland sender to fartøyer til nordområdene for å beskytte russiske fiskebåter mot å bli arrestert av den norske kystvakten. Den norske kystvakten tar det hele med knusende ro.

Nyhetsbyrået Interfax siterer lederen av den russiske fiskerikomiteen Andrej Krainij som kilde for opplysningen.

- Vi vil mandag ha klar finansieringen av to skip og sender dem for å beskytte våre fisketrålere i fiskevernsonen rundt Svalbard, sa Krainij på en pressekonferanse. Han skal også ha sagt at fartøyene skal operere i farvannet året rundt, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Norge og Russland har fortsatt ikke avklart suverenitetsspørsmålet for en del av havområdet mellom Svalbard og det russiske og norske fastlandet. Russiske trålere er de siste årene gjentatte ganger blitt stoppet av norsk kystvakt.

- Jeg tror langt færre russiske fartøyer som Elektron og Izumrid vil bli tatt, sier Krainij.
Udramatisk
Det russiske utspillet blir tatt med knusende ro av den norske kystvakten.

- Det er helt normalt. Sist gang de gjorde dette var i oktober 2007. Dette er helt i tråd med de avtalene vi har og er en fullstendig normal situasjon, sier Stabssjef Jan Roar Bakke i Kystvakten til NTB.

Han forteller at Kystvakten på forhånd var kjent med at russerne kommer til å sende fartøyer til vernesonen, og at dette ikke kommer til å påvirke norske fiskeriinspeksjoner i området.

- De skal sende opp en eller to sivile tråler med inspektører om bord, og det er noe de har gjort hvert eneste år, sier han.


UD følger utviklingen 

Utenriksdepartementet (UD) sier til NTB at de foreløpig kun kjenner til saken gjennom mediene.

- Vår eneste kommentar på dette tidspunktet er at det står fast at det er norske myndigheter som har regulerings- og håndhevingsrett i vernesonen. Norske myndigheter har plikt og rett til å sikre forvaltningstiltak i vernesonen, sier pressevakt Anders Rikter.

Rikter sier UD vil følge saken nøye fremover. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media