Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil beslaglegge penger og svarte BMWer

Knut Storberget vil be A- og B-gjengen bevise at eiendeler er «hvite». - Da må det gjelde millionærene i Holmenkollåsen også, mener forsvarsadvokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det oppsiktsvekkende skytedramaet midt i folkemengden på Aker Brygge søndag kveld, der mellom 15 og 20 skudd ble avfyrt fra flere våpen, har presset både politimester Arnsteing Gjengedal og Justisdepartementet (JD) til å love økt innsats mot de kjente kriminelle bandene.

- Må bevise hvorfor de har råd

I går sa oslopolitiet til Dagbladet.no at temperaturen i «krigen» mellom A- og B-gjengen har steget betraktelig i inneværende år.

- Jeg vil ha flere tiltak mot gjengkriminaliteten. Blant dem er at jeg ønsker utvidet myndighet til å inndra gjenstander og penger i disse miljøene for politiet og påtalemyndigheten, sier justisminister Storberget til Dagbladet.no via informasjonssjef Kathrine Kjelland i JD.

Storberget gjør det nå klart at inndragelsesretten skal bli brukt i langt større grad enn tidligere.

- Vi vil åpne for inndragelser også fra folk som ennå ikke er titalt. For eksempel dyre biler kan beslaglegges allerede ved mistanke om kriminelle handlinger. Da blir det opp til gjengmedlemmene å bevise at disse eiendelene er anskaffet på lovlig vis, sier Kjelland.

Justisministeren mener mange blir provosert av at menn tilknyttet gjengene «viser forholdsvis stor formue», og mener de aktuelle personene må tåle den nye praksisen.

- Prinsipielt uheldig

TRAPPER OPP KRIGEN: Justisminister Knut Storberget ble skremt av den ville skyttingen i folkehavet på Aker Brygge, og instruerer politiet i å følge pengesporet tøffere. Foto: SCANPIX
TRAPPER OPP KRIGEN: Justisminister Knut Storberget ble skremt av den ville skyttingen i folkehavet på Aker Brygge, og instruerer politiet i å følge pengesporet tøffere. Foto: SCANPIX Vis mer

Advokat John Christian Elden mener Storberget i utgangspunktet slår inn åpne dører.

- Det Storberget her snakker om er allerede gjeldende rett. Reglene for beslag av verdier er knyttet til ting som senere kan inndras. Dersom noe kan inndras etter dom, kan det beslaglegges under etterforskningen, sier han, og tilføyer:

- En annen ting er at politiet ikke alltid bruker sine lovhjemler på tilstrekkelig måte, men det er ikke lovens feil.

Elden, som har hatt sentrale personer i begge gjengene som sine klienter, er imidlertid skeptisk til signalene justisministeren sender om målgruppen for innstrammingen.

- Prinsippielt er det uheldig at man skal bevise at man ikke er skyldig. Jeg legger til grunn ar loven er klasselik, slik at det samme da må gjelde for millionæren i Holmenkollåsen som må bevise den enkelte aksjetransaksjon for å få beholde sin formue.

- Pengene her er jo ofte større enn i noen små biler, selv om det sikkert er lettere å be opinionen om å reagere mot degenererte gjenger, sier advokaten til Dagbladet.no

Redde politifolk

I Aftenposten i dag forteller leder Sigve Bolstad i Oslo Politiforening at politifolk i Oslo flere ganger har unnlatt å gripe inn ved straffbare handlinger utført av gjengmedlemmer fordi de frykter for sin egen sikkerhet.

image: Vil beslaglegge penger og svarte BMWer

- Jeg har det skriftlig fra tjenestemenn på Stovner politistasjon at de har valgt å ikke ragere i enkelte typer forhold. Vi mener at politidistriktet kan klare å løse dette med A- og B-gjengen, men da må tilgjengelige ressurser settes inn i et felles krafttak, sier den tillitsvalgte.

Politimester Arnstein Gjengedal lover å prioritere de mest belastede avdelingene.- Vi godtar ikke at politiet unnlater å gripe inn overfor disse gjengene. Hvis situasjonen på Stovner er slik, må vi sette inn større ressurser der, sier han til Aftenposten.

Har du informasjon om gjengmiljøet i Oslo? Tips Dagbladet på epost 2400@dagbladet.no,  sms 2400, telefon 24 00 00 00 eller send bilder tatt med mobiltelefon som mms til 2400. Alle tips som brukes blir honorert.

<B>MANGE I SKUDDLINJA:</B> Flere hundre mennesker var på Aker Brygge da det ble avfyrt 15-20 skudd fra flere pistoler i løpet av noen sekunder søndag kveld.
<B>- VISER STORE FORMUER:</B> A- og B-gjengen er kjent for å vise seg fram i Oslos gater i dyre biler. Her fluktbilen som ble funnet forlatt i Stensgata etter Aker Brygge-skytingen.
<B>SKEPTISK:</B> Advokat John Christian Elden har ikke noe imot at politiet bruker sine lovhjemler, men frykter klasseulikhet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media