Vil betale 300 000 for morderens navn

Familien håper at vitnene skal melde seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klagde over bråk - ble knivdrept

Frifunnet for Moen-drapet

(Dagbladet.no) I 2003 ble Tommy Moen stukket ned og drept med kniv i Helsingborg i Sverige. Fremdeles er ingen dømt for drapet, til tross for at sju personer var til stede i leiligheten da Tommy ble drept.

Nå lover familien til Tommy en dusør på 300 000 kroner til den eller de som løsner på tungebåndet og forteller hvem av de tilstedeværende som holdt kniven.

- Noe må vi gjøre for at morderen tas, sier Tommys storebror Wiggo til avisa Nordlys.

- Syv stykker vet

Drapet sjokkerte både Norge og Sverige da det skjedde i oktober 2003. Tommy Moen var på besøk hos kjæresten i Helsingborg. På kvelden var det fest i naboleiligheten, og 31-åringen gikk over til naboen for å få be dem om å dempe ned musikken.

I stedet endte henvendelsen med bråk, og Moen gikk selv inn og skrudde ned lyden. Håndgemenget utartet, og en mann stakk Moen ned med kniv. Moen døde på stedet.

ÅSTED: Tommy Moen ble drept, men ingen er dømt for verken drap eller medvirkning. Foto: SCANPIX
ÅSTED: Tommy Moen ble drept, men ingen er dømt for verken drap eller medvirkning. Foto: SCANPIX Vis mer

Syv mennesker, fire menn og tre kvinner, var til stede i leiligheten da broren hans ble drept.

- Alle syv vet hvem som gjorde det, sier Wiggo Moen til Dagbladet.no.

Frifunnet fordi samboeren ikke så kniven

Den 30-årige naboen ble dømt til livsvarig fengsel for drapet i april i fjor, men anket dommen. I juni ble den dømte frifunnet i lagmannsretten fordi retten ikke mente at det var bevist hvem som stakk og drepte den norske 31-åringen.

Det var til tross for at Moens kjæreste var vitne og så hvem som stakk. Retten mente at kvinnen var svært troverdig og sikkert hadde opplevd situasjonen slik som hun beskrev den. Likevel mente retten at kvinnen kunne ha tatt feil og at hendelsesforløpet ikke var slik hun beskrev.

Retten sa også at den frifunnede naboen løy på flere punkter i sin forklaring, blant annet om at han var på soverommet til barna sine da Tommy Moen ble drept.

På kniven var det blod fra mannen som senere ble frifunnet for drapet. Mannen som ble frifunnet, har hele tiden pekt ut en annen nabo som drapsmannen.

Umulig å leve når drapsmannen går fri

For familien kom frifinnelsen som et sjokk. De klarer ikke å gå videre så lenge drapsmannen går fri.

- Jeg tenker på dette hvert minutt. Jeg drømmer om drapet og våkner av det. Mange tror at livet mitt er blitt bedre nå, men faktum er at det har blitt verre. Det er ingen glede ved noe. Vi håper at livet blir bedre når vi får satt fast morderen, sier Wiggo Moen til Dagbladet.no.

- To menn sto på verandaen med Tommy, så kom en tredje mann. En jente sto i døra og så på. Ti minutter etter knivstikkingen ringte Tommys samboer nødnummeret og sa navnet på drapsmannen hun så.

- Hva håper dere skal skje når dere utlover belønning?

- Vi håper at en av dem som var på festen, føler at pengene er mer verdt enn vennskapet. Det kan også være andre venner og bekjente som har hørt om hvem som har begått drapet. Det er alltids noen som forsnakker seg, sier han.

Vil gjøre gjerningsmannen utrygg

I går skrev lokalavisa Helsingborgs Dagblad om belønningen på 300 000 kroner.

- Når drapsmannen leser dette, tror jeg han begynner å mistenke vennene sine. Han kan få et hardere liv og se fiender overalt, sier Moen til Dagbladet.no. Han innrømmer at brorens sak har fått ham å ønske å dø mange ganger.

- Men man kan ikke be om å bli tatt livet av, sier Moen til Dagbladet.no.

- Vi håper at de 300 000 skal løsne noe. Foreldrene våre er i 60-årene, skal de legge blomster på graven i 20 år til og vite at drapsmannen går fri? Jeg gir meg aldri.