Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil betale for pass av bestemor

Ap-statsråd vil Anniken Huitfeldt vurdere alternativer til den offentlige eldreomsorgen.

UT AV OMSORGSKLEMMA: Anniken Huitfeldt mener det er på tide med rausere permisjonsordninger for godt voksne som i dag tar seg av sine eldre foreldre ved siden av jobb. Her fra Bylarm februar i år. - Vi er to søstre i fulle jobber. Det er ikke lett å få dette til å gå i hop, sier Lange som håper regjeringen vil ta tak i det store omsorgsbehovet når sykehjemmene er fult til randen. Foto: Anders Grønneberg
UT AV OMSORGSKLEMMA: Anniken Huitfeldt mener det er på tide med rausere permisjonsordninger for godt voksne som i dag tar seg av sine eldre foreldre ved siden av jobb. Her fra Bylarm februar i år. - Vi er to søstre i fulle jobber. Det er ikke lett å få dette til å gå i hop, sier Lange som håper regjeringen vil ta tak i det store omsorgsbehovet når sykehjemmene er fult til randen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder av Ap's kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, tar til orde for rausere permisjonsordninger for yrkesaktive kvinner med særlig omsorgsansvar for eldre foreldre.

- Vi har vært veldig opptatt av tidsklemma for yngre kvinner med innføring av foreldrepermisjon. Gode ordninger for de som er i tidsklemma har økt yrkesdeltakelsen. Derfor mener jeg det er grunn til å spørre om vi kan tenke oss å gi yrkesaktive kvinner, som har omsorg for andre i andre faser av livet, rausere ordninger, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Tidsklemme hele livet
Hun viser til at i løpet av de siste ti årene har kvinners sykefravær ligget 50 til 60 prosent høyere enn hos menn.

Nå mener Ap-statsråden det er på tide å ta debatten på Arbeiderpartiets landsmøte som starter i dag. Der vil Anniken Huitfeldt ta opp spørsmålet om betalte omsorgspermisjoner for arbeidstakere.

- Vil ikke dette være å avhjelpe behovet i eldreomsorgen med nye permisjonsordninger i stedet for
å styrke dagens eldreomsorg?

- Vi må gjøre begge deler. Vi må øke antall hender i eldreomsorgen, men vi har jo tenkt at byrden skal fordeles likt mellom kjønnene. Vi må sørge for at ansvaret også faller på sønnene, sier hun.

- Vanskelig å bli gammel
Annebeth Lange (61) og søsteren deler på å ta ansvar for moren når hun ikke er på korttidsopphold på sykehjemmet.

- Det er trist at vi gjør det så vanskelig å bli gammel. Vi er to søstre i fulle jobber. Det er ikke lett å få dette til å gå i hop. Jeg er i en fristilling som kan jobbe utover kvelden, hvis jeg må være med til tannlegen eller andre ting, sier Lange.

PASSER PÅ MOR: Liv Bjertnes (87) vet ikke hva hun skulle gjort om ikke datteren Annebeth Lange (61) hadde stilt opp opp i dagliglivet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
PASSER PÅ MOR: Liv Bjertnes (87) vet ikke hva hun skulle gjort om ikke datteren Annebeth Lange (61) hadde stilt opp opp i dagliglivet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET. Vis mer

Siden faren døde i 1997 har moren Liv Bjertnæs (87), med osteroporose og arterierflimmer, ikke trengt noen annen hjelp enn døtrene fram til hun fylte 85.

- Jeg er over 60 år. Jeg ser at regjeringen har greid å få til dette med småbarn, og der har de gjort en god jobb. Men de kunne ha gjort mer for de som har omsorg for eldre foreldre, sier hun og legger til:

- Det beste ville jo være at man skjønner at det ikke er nok dekning på sykehjemmene rundt omkring.

Etter et fall i jula, hvor Bjertnæs brakk nakken, er hun nå på korttidsplass på sykehjem.

- Jeg er veldig heldig som har døtrene mine i nærheten. Jeg hadde ikke greid det, jeg. Hadde det ikke vært for barna, sier hun.

Kvinner mer syke
Selv når kvinner og menn passerer småbarnsfasen og blir 45 år eller eldre, er kjønnsforskjellen i sykefraværet markant. Både Huitfeldt og forskere ser kvinners høye sykefravær i en sammenheng med omsorgsansvar for eldre foreldre.

- Ja, mine undersøkelser viser at mange bruker egne permisjonsdager, sykelønnsordningen og egne avspaseringsdager for å strekke til overfor foreldrene, sier Fafo-forsker Heidi Gautun som bekrefter at godt voksne døtre er de som bistår mest.

Syv av ti i klemme
57 prosent av dem med omsorgsansvar for foreldre, opplever det vanskelig å bidra med hjelo og samtidig kombinere det med full jobb.

Gautun anslår at blant den ene millionen i alderen 45 til 65 år har fortsatt en eller begge foreldre i live. Av disse oppgir syv av ti at de både er i jobb og hjelper sine foreldre.

- Familien står for halvparten av den omsorgen som blir gitt. Det er enten ektefelle eller barna. Det offentlige tar seg av de tyngre pleieoppgavene, som utgjør den andre halvparten, sier hun, og legger til:

- Vi snakker om den nye tidsklemma. Jeg pleier å snakke om jobb- og omsorgsklemma for eldre foreldre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media