Vil betale polakker for å reise hjem

Regjeringen vurderer studiestøtte til arbeidsledige EU-borgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen vurderer støtteordninger for å lokke arbeidsledige polakker til å reise hjem.

Antallet polakker som går på dagpenger i Norge er femdoblet på ett år. Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen vil nå utrede «tilbakevendingsordninger for arbeidsinnvandrere», skriver Aftenposten.

Etter landsmøtet til regjeringspartner Senterpartiet forrige helg, påpekte Sp's finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen den kraftige økningen i arbeidsledige, østeuropeiske gjestearbeidere som får dagpenger i Norge

Målet er å friste polakkene til å reise hjem frivillig ved å tilby økonomiske støtteordninger.

Studiestøtte

Ett av mulige tiltak som skal utredes, er studiestøtte i hjemlandet.

- Det kan være ordninger som gjør det lettere å få en karriere i hjemlandet, eller i et annet land, i stedet for å gå på dagpenger i Norge, sier statssekretær Liebe Rieber-Mohn.

Etter åtte uker

Om en måned kan østeuropeere fra de nye EU-landene få norsk trygd etter bare åtte uker i arbeid i Norge. 7.500 EU-borgere er nå registrert som arbeidsledige i Nav, og dette utgjør 10 prosent av alle som er helt ledige i Norge.

- Vi skal overhodet ikke kaste ut folk, forsikrer Rieber-Mohn.

- Vi utreder kun hvordan det kan lages insentiver eller ordninger som gjør det attraktivt for den enkelte eventuelt å fortsette en yrkeskarriere i hjemlandet, sier hun. (NTB).

KLONDYKE-PAUSE:  Regjeringen vurderer å betale polakker for å studere i hjemlandet framfor å betale dagpenger i Norge. Illustrasjonsfoto: Svend Aage Nilsen, Scanpix.
Foto: Svein Aage Nilsen / Scanpix .
KLONDYKE-PAUSE: Regjeringen vurderer å betale polakker for å studere i hjemlandet framfor å betale dagpenger i Norge. Illustrasjonsfoto: Svend Aage Nilsen, Scanpix. Foto: Svein Aage Nilsen / Scanpix . Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer