Vil betale seg ut av klemma

NEW YORK (Dagbladet): Det hvite hus signaliserer nå at Clinton er villig til å betale en bot hvis Representantenes hus går inn for en reprimande i stedet for å stille ham for riksrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokratene har begynt å frykte at Representantenes hus med et knepent flertall vil stemme ja til å stille president Bill Clinton for riksrett i Senatet. Oppgjørets time nærmer seg, og planen er at Huset skal avgjøre saken kommende lørdag.

Republikanske ledere jobber på spreng for å samle sine representanter for riksrett.

Justiskomiteen kommer til å ha flertall for riksrett, ifølge Washington Post, og flere demokrater i Huset vil stemme ja på flere punkter i anklagene.

Åpner lommeboka

Seint fredag ga Det hvite hus beskjed om at Clinton er villig til å betale en bot knyttet til reprimanden demokratene håper Huset vil stemme for lørdag. Botens størrelse er ikke fastsatt, men en sum på 300000 dollar er antydet fra demokratenes hold. Det er samme sum Newt Gingrich måtte ut med. Republikanerne mener 4,5 millioner dollar er en riktigere sum. Det er summen Starr har brukt de 11 månedene han har etterforsket Lewinsky-skandalen.
Clintons advokater har også bedt om tre dagers forsvar, i stedet for den ene dagen de har fått tirsdag.

Det vil innebære at saken ikke kan avgjøres før jul. Svaret fra justiskomiteens formann, Henry Hyde, er ikke kommet. Foreløpig er reaksjonene fra republikanerne negative. De anser utsettelsen som et taktisk utspill for å sørge for å overføre saken til den nye Kongressen. Der har demokratene fem flere representanter.

Anspent stemning

Stemningen i Representantenes hus er anspent. Etter kongressvalget 3. november trodde alle at Lewinsky-skandalen kunne avgjøres raskt med en reprimande.

Nå viser det seg at frontene er steilere enn noen gang, og framtredende demokrater krysser fingrene i håp om at Clinton ikke stilles for riksrett.
Det hvite hus har anklaget Henry Hyde for å være en hykler, etter at Los Angeles Times har hentet fram kommentarene hans fra Iran-Contras-saken hvor Oliver North ble beskyldt for å lyve for Kongressen i 1987.

- Det virker for lett å fordømme all lyving. I livets mange gråtoner må man av og til ta noen valg, sa Hyde den gangen.