Vil bevæpne vakter på fly

Men pilotene er skeptiske til ordningen, og frykter blant annet kluss med kommandolinjene ombord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Skjerper terrorberedskapen

  Den britiske regjeringen informerte i formiddag om at britiske fly kan ta av med væpnede vakter ombord. Vaktene vil være kledd i sivilt, og vil i første omgang kun bli brukt på et begrenset antall flyvninger, ifølge Sky News og BBC.

  - Det er gitt tillatelse til å bruke vakter på noen av våre flyvninger, ja, opplyste transportsekretær Alistar Darling på en pressekonferanse ifølge nyhetsbyrået AP.

  Møte trusselen


  Darling ønsket ikke å gi mange detaljer fra tiltaket, ei heller om vaktene skal være væpnet. BBC, Sky News og CNN melder alle om at det er snakk om væpnede vakter.

  - Den siste tida har vi sett at USA øker sin terror- og sikkerhetsberedskap. Dette initiativet er en riktig respons i en tid hvor trusselen mot både oss og verden omkring forblir reell og seriøs, sier statssekretær David Blunkett ifølge Sky News.

  Statssekretæren poengterer at det nye tiltaket ikke er et initiativ som følger av økt risiko for å fly, men at det hele er ment som en ekstra sikkerhet.

  - Jeg forsikrer de reisende at dersom vi mente det var usikkert å fly eller reise, så ville vi sagt det. Tiltaket skal være en tilleggssikkerhet, sier Blunkett ifølge BBC News.

  Sier nei


  Flyverne organisert i British Airline Pilots Association (Balpa) synes ikke noe særlig om kombinasjonen våpen og luftfart. På sin hjemmeside gir de tydelig uttrykk for at de ikke støtter initiativet:

  «Væpnede vakter er tåpelig tatt i betraktning all den tid og alle de ressurser som brukes på å oppsøke våpen. Flere tjenestemenn ombord i et sivilt fly vil skape forvirring i forhold til kommandolinjene, som må være helt klare i et nødstilfelle», heter det på hjemmesida.

  - Vi vil ikke ha våpen på fly, det er farlig å ha våpen ombord på fly. Det finnes andre ting som kan gjøres, for eksempel å forsterke sikkerheten på bakken, sier rådgiver i Balpa, Jim McAuslan, til BBC.

  Organisasjonen stiller flere konkrete krav før de i det hele tatt vil gå inn i en dialog angående væpnede vakter ombord på flyene.

  British Airways og Virgin Atlantic har foreløpig ikke ønsket å kommentere saken.

  Fra gult til oransje


  Nylig gikk australske myndigheter inn for å tillate bruk av væpnede vakter på flyvningene mellom Australia og Singapore. USA har brukt væpnede vakter også før 11. september-angrepet på USA, for det meste kun på internasjonale ruter.

  Forrige uke skjerpet USA terrorberedskapen til nest høyeste nivå, fra gult til oransje. Rødt er høyeste risikograd. Myndighetene fryktet angrep fra al-Qaida i julehøytida og at terrorbevegelsen igjen skulle komme til å bruke fly mot sivile mål i USA.

<B>BEVÆPNET:</B> Britiske myndigheter vil nå ha bevæpnede vakter på flyene. Bildet er fra en øvelse.