- Vil bli brukt til å legitimere bakkeaksjonen

Hamas-krigere tok seg inn i Israel via hemmelig tunnelsystem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hamas-krigere tok seg på lørdag inn i Eshkol i Sør-Israel ved hjelp av tunneler de har laget under bakken. Det er første gang man kjenner til at Hamas har lykkes i å utføre aksjoner på israelsk jord siden konflikten eskalerte for snart to uker siden.

To israelske soldater ble skadet i angrepet, mens én palestinsk soldat ble drept.

- Vil bli brukt som seier
Ifølge terrorismeforsker Cato Hemmingby ved Politihøyskolen illustrerer hendelsen trusselen tunnelene utgjør for Israel.

- Det at Hamas lykkes i å ta seg inn på israelsk territorium mens israelerne har mye styrker i området vil bli brukt som en liten seier. Israel vil på sin side understreke hvor viktig det er å ødelegge disse tunnelene, og bruke hendelsen til å ytterligere legitimere den aksjonen de har gående på bakken nå, sier han til Dagbladet.

-Hvilken utviklingen vil konflikten ta nå?

- Jeg tror den innledende fasen, der målsettingen har vært å ødelegge tunnelene, vil fortsette slik den er planlagt. Spørsmålet videre blir om, og i så tilfelle når, de velger å fortsette lenger inn på Gazastripen.

Ukjent antall
Det er ukjent hvor mange tunneler som går mellom Israel og de palestinske områdene. Ifølge The Guardian oppdaget det israelske forsvaret i fjor en halvannen kilometer lang tunnel fra Gaza til Israel. Tunnelen gikk 18 meter under bakken og var laget ved hjelp av 500 tonn betong og sement.

- I motsetning til de mange tunnelene som går mellom Egypt og de palestinske områdene, er ikke tunnelene til Israel laget for å smugle varer og personer. Disse tunnelene har Hamas laget for å kunne gjennomføre offensive aksjoner inne i Israel. De brukes både til angrep mot nærliggende mål og til å rømme tilbake. Man kan også bruke dem for å få folk inn i Israel og gjennomføre aksjoner lenger inn i landet. I 2006 brukte for eksempel Hamas tunnel når de gjorde et raid inn rett inn på israelsk side og kidnappet Gilad Shalit, som satt i fangenskap på Gazastripen  til 2011. Man har således kjent til metodikken lenge, sier Hemmingby.

Han understreker at det militære styrkeforholdet mellom de to partene er svært ujevnt og at Hamas derfor ikke kan møte de israelske militære styrkene i åpen strid.

- Den israelske hæren har en stående styrke på cirka 175 000 personer og en reservestyrke på over 400 000, og de har topp moderne våpen og utrustning. Den væpnede fløyen av Hamas, Izz ad-Din al-Qassam brigadene, har drøye 10 000 mann med lette våpen, og de fleste av krigerne har heller ingen omfattende militær opplæring. Hamas har ingen sjanse mot Israel i en åpen, konvensjonell type krigføring. De må satse på nålestikkaksjoner og eventuelt vente på at israelerne skal komme inn i tettbebygde strøk. Det vil være langt farligere for de israelske styrkene, sier Hemmingby.

-Veldig profesjonelle
Den israelske forskeren Kobi Michael ved Institute of National Strategic Studies sier til The Guardian at Hamas har gravd flere tunneler mellom Gaza og Israel i løpet av de siste to årene.

- Hamas ser at tunnelene er et strategisk våpen mot Israel. De har innsett at konsekvensene av rakettene er mindre dramatiske enn de forventet, så det andre alternativet er tunnelene, sier han til avisa.

- Hamas har brykt store ressurser på å bygge tunneler. De er av høy kvalitet, veldig lange, godt bygget og veldig profesjonelle.

Terrorforsker Hemmingby er overbevist om at Israel ikke har oversikt over alle tunnelene.

- Jeg tror de kjenner til en del av dem, men også at det er flere tunneler de ikke vet om. Israelerne har generelt god etterretning på grensen mellom Gazastripen og Israel. De har nok klart å fange opp noe av aktiviteten, men ikke alt.

SMÅ OFRE: En liten jente får bhandling på Shifa-sykehuset på Gaza. Mange av de drepte og skadete er barn. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB Scanpix
SMÅ OFRE: En liten jente får bhandling på Shifa-sykehuset på Gaza. Mange av de drepte og skadete er barn. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Skaper frykt
Hemmingby tror israelerne frykter tunnelene og eventuelle angrep.

- For de som bor i nærheten av Gazastripen føles det nok som en stor trussel. Dersom det kommer noen gjennom disse, vil de kunne utføre helt presise og målrettede aksjoner i motsetning til rakettene som lander mer tilfeldig. Jeg tror IDF (det israelske forsvaret, red.anm.) vurderer trusselen som veldig alvorlig nettopp på grunn av det store skadepotensialet Hamas-krigere eller andre militante palestinere vil kunne uføre på innsiden av Israel.

Han mener likevel at rakettbeskytningen utgjør en langt større trussel enn tunnelene.

- Dersom Hamas hadde greid å ta seg ubemerket inn på israelsk territorium kunne tapstallene blitt større enn ved rakettangrep. Hvis palestinerne klarer å angripe en kibbutz kan det føre til store tapstall for Israel. Men så lenge de israelske styrkene klarer å avdekke og nedkjempe infiltatørene uten at det fører til sivilie tap, vil jeg fremdeles si at rakettbeskytningen er den største trusselen mot sivilie i Israel.

Mange drepte
Begge de sivile israelerne som er drept siden militæroffensiven ble innledet 8. juli ble begge drept av raketter. I tillegg er én israelsk soldat drept, men men han ble ifølge israelsk TV drept av medsoldater. Totalt har over 300 palestinere mistet livet i samme periode, de aller fleste sivile.

BLODIG KONFLIKT: Over 300 personer har mistet livet og langt flere alvorlig skadet i urolighetene i Gaza. Bildet viser en israelsk tanks nær grensen i dag. En av de israelske soldatenes viktigste oppgaver er å oppdage tunnelene som går fra de palestinske områdene inn i Israel. Foto: Dusan Vranic / AP / NTB Scanpix
BLODIG KONFLIKT: Over 300 personer har mistet livet og langt flere alvorlig skadet i urolighetene i Gaza. Bildet viser en israelsk tanks nær grensen i dag. En av de israelske soldatenes viktigste oppgaver er å oppdage tunnelene som går fra de palestinske områdene inn i Israel. Foto: Dusan Vranic / AP / NTB Scanpix Vis mer

- For de israelske lederne er tettheten av sivile som Hamas opererer blant et dilemma. De har få muligheter til å utføre militære angrep mot Hamas-medlemmer uten at det er sivile i nærheten, og uten at angrepene fremstår som ute av proporsjon. Det vil påvirke Israel veldig negativt hvis tapstallene blir enda høyere, men faren er større for dette jo lenger inn på Gazastripen man kommer, sier Hemmingby.

Til tross for at Hamas hittil har avskrevet Egypts forslag til våpenhvile, tror forskeren at de to frontene til slutt kommer til å legge bort våpnene.

- Det at Hamas fortsetter å skyte og ikke inngår våpenhvile gir israelerne en viss legitimitet i det internasjonale samfunnet. Hamas vil ikke vinne denne situasjonen militært, samtidig er ikke Israel interessert i Gazastripen som territorium.

Resultatet blir dermed at man vil nå et metningspunkt.  

- Selv om Egypt sier de ikke vil justere tilbudet, tror jeg småjusteringer hos Egypt eller andre involverte kan komme slik at Hamas kan akseptere det uten å tape ansikt i for stor grad. Spørsmålet er bare hvor langt de lar det går før man inngår en avtale. Jeg tror ikke at israelerne ser for seg at det skal gi noen permanente resultater i forhold til Hamas, men det vil påføre Hamas en midlertidig militær svekkelse og frata dem krigslysten for en stund, og slik sett gi begge parter ro i en periode.

TERRORFORSKER: Cato Hemmingby.
TERRORFORSKER: Cato Hemmingby. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer