Brannfakkel mot Siv:

Vil bli et parti for patrioter

Ukjent resolusjon fra Oslo Frp ber partiet nærme seg «den nye høyresida i USA» og bli «et fyrtårn for patriotiske velgere». Men Siv Jensen avviser ideen.

UTE: Sylvi Listhaug mener regjeringen ble mindre populær etter at Venstre og KrF ble med på samarbeidet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Søndag kveld ble det klart at lederen i Oslo Frp ikke tar gjenvalg. Tone Ims Larssen fortalte Dagbladet at hun ble lei av konfliktene i eget fylkeslag, og en grå Frp-politikk.

- For meg har politikken alltid vært viktigst, ikke spillet. Over tid måtte vi i Frp til stadighet være forsiktige med hva vi skulle si, vi måtte hele tida passe oss. Da reduserte gløden hos meg og hos andre i Oslo Frp. Heldigvis gikk vi ut av regjering, og da får vi muligheten til å være oss selv igjen, utdyper hun.

Ims Larssen sier hun ønsker å jobbe med politikk i framtida, særlig hjertesaker som eldreomsorg og dyrevelferd.

Patriotisk veivalg

Vedkommende som skal erstatte Ims Larssen som leder i Oslo Frp får nå en resolusjon med høy potensiell sprengkraft i fanget.

Fylkesstyret i Oslo Frp, med representant fra bystyret, har vedtatt en resolusjon som skal presse fram et veivalg ved Frp's landsmøte senere i år.

Ims Larssen og Oslo Frp vil trekke partiet i det hun omtaler som en patriotisk retning.

«Skal vi være en del av Europa og USAs nye høyreside, og være et fyrtårn for patriotiske velgere, slik Senterpartiet har hatt suksess med, eller skal vi være en del av den liberal/sosialdemokratiske partifloraen slik Høyre har blitt», står det i resolusjonen.

- Et parti ytterst til høyre

Resolusjonen slår fast at Frp framover skal bygge opp om patriotismen og i større grad verne om nasjonalstaten. Det ønskes et oppgjør med blant annet klimapolitikken, overnasjonal styring og EØS, mediepolitikken og utdanningen.

- Vi ser at Frp er blitt belønnet på målingene etter vi gikk ut av regjering. Det må vi bygge videre på, og fortsette veien mot å være et tydeligere parti ytterst på høyresiden i Norge.

Ti bud

Resolusjonen slår fast ti politikkområder hvor Frp «skal ta tydelig stilling»:

  1. FNs altomfattende klimapolitikk
  2. Overnasjonalitet gjennom EØS/FN
  3. Immigrasjon, asyl og familiegjenforening
  4. Vindkraft
  5. Forsvar
  6. Borgernes trygghet
  7. Sentralisering
  8. Media
  9. Skolesystemet
  10. Uthuling av grunnloven

Avviser «Dolkesjø» og Trump

Ims Larssen viser til at Oslo Frp har fått 165 nye medlemmer siden moderpartiet takket for seg i regjering.

- Er dette et oppgjør med liberalistene, slik som på Bolkesjø?

- Nei, vi skal ivareta liberalismen også, men Frp's hovedoppgave må være å beskytte Norges suverenitet.

- Er den ikke ivaretatt i dag?

- Nei, det viser jo NAV-skandalen. EØS-lovgivning overgår norsk lov. Slik kan vi ikke ha det. I Norge skal vi være herre i eget hus.

- Dette virker som en tilnærming mot Trump?

- Gud, nei. Jeg kan ikke fordra den mannen, men jeg vet at andre i Frp har en annen oppfatning. Det finnes heldigvis mer enn Trump på det vi kaller den nye, amerikanske høyresida.

Vanskelig å få folk på stand

Oslo Frp gjorde et svakt valg i Oslo i år og fikk bare 5,3 prosent av stemmene i hovedstaden. Oslo Frp er dermed det åttende største partiet i Oslo de neste fire åra.

- Det var vanskelig å få folk til å stille til valg, og på stand for oss.

- Dere gjorde noe galt?

- Ja, vi måtte jo forsvare oss hele tida. Ingen av oss trodde MDG ville vokse seg så store. Vi trodde bilistene ville redde oss, og bomkompromisset i regjeringen hjalp oss ingenting. Innvandring og eldreomsorg er viktig for Oslo Frp, men de sakene forsvant i valgkampen.

Skuffa over regjeringen

Ims Larssen sier Frp i regjering også gjorde det vanskelig for Oslo Frp ved å ikke stanse nedleggelsen av Ullevål sykehus.

- Jeg var veldig, veldig skuffa. Det virker som om det er viktigere for Frp å tekkes 175 årsverk i pelsdyrnæringa, enn å sikre et godt medisinsk tilbud i Oslo.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, har det over lengre tid vært høyt konfliktnivå i Oslo Frp. Som leder av Oslo Frp var Ims Larssen en del av disse sakene. Blant konfliktene var en krangel om en proseccoregning etter et julebord.

Jensen negativ

Christian Tybring-Gjedde har tidligere ytret ønsket om å ta Frp i en mer nasjonalkonservativ retning.

Men Frp-leder Siv Jensen er negativ, selv om hun ikke har sett resolusjonen:

- Jeg skjønner ikke helt at Frp har behov for å ta noe veivalg. Vi er godt forankret som et liberalistisk folkeparti, det er vårt utgangspunkt. Vi har ikke behov for å redefinere hva vi er eller hvem vi er på noe som helst måte, sier hun til Dagbladet.

Jensen understreker at Frp har rikelig med tid i den demokratiske prosessen partiet nå skal gjennom fram mot landsmøtet.

- Men Fremskrittspartiet er Fremskrittspartiet, vi står trygt og støtt i vår ideologi, det har jeg ikke hørt veldig mange mene at vi skal gå bort fra. Jeg mener heller ikke det. Frp er og skal forbli etter min oppfatning et liberalistisk folkeparti.

- Så du har ikke noe behov slik du ser det for å nærmere dere noen ny høyreside i Europa.

- Nei, Frp har alltid vært Frp, og vi har sett at det har kommet og gått andre partier rundt om i andre land. Vi har ikke hatt naturlige søsterpartier eller samarbeidsallianser der ute. Det er rett og slett fordi det er ingen land som har et fremskrittsparti som vi er, sier Jensen, som ikke har sett det konkrete resolusjonsforslaget.

Oslo-bråk

Som Dagbladet avslørte, ble det også varslet mot Ims Larssen. Varslene ble lagt bort.

Maktkampen i lokallaget kulminerte i det såkalte «kuppforsøket» 3. desember 2018, da Tone Liljeroth tok - og tapte - kampvotering om listetoppen mot Aina Stenersen.

Kilder Dagbladet snakket med i Oslo Frp beskrev den gang Grünerløkka Frps forslag om å gi førsteplassen til Liljeroth som et kuppforsøk - et kupp de mente partikontoret sentralt sto bak.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer