Vil bli helt annerledes

Aldri før har en presidentkandidat fått flere stemmer enn Joe Biden, men det vil ikke synes under innsettelsesseremonien til USAs kommende president.

NY TID: Slik så det ut da USAs tidligere president Barack Obama ble innsatt som president 20. januar 2009. Det eneste som er sikkert med innsettelsen av Joe Biden, er at det ikke vil se slik ut. Foto: NTB
NY TID: Slik så det ut da USAs tidligere president Barack Obama ble innsatt som president 20. januar 2009. Det eneste som er sikkert med innsettelsen av Joe Biden, er at det ikke vil se slik ut. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 20. januar hvert fjerde år avlegger vinneren av det amerikanske presidentvalget en ed om å «bevare, beskytte og forsvare» USAs grunnlov. Seremonien på Capitol Hill, hvor Kongressen ligger, innsetter formelt valgvinneren som president.

Tradisjonelt avholdes seremonien på vestsiden av den ikoniske bygningen, slik at publikum kan fylle Washington D.C.'s «Mall» - et åpent parkområde - som strekker seg 3,5 kilometer fra Kongressen til Lincoln-monumentet.

Men innsettelsesseremonien 20. januar 2021 blir, i likhet med årets presidentvalg, alt annet enn tradisjonelt. Årsaken har et navn:

Covid-19.

KLAR: Joe Biden tror flere i Det republikanske partiet er redd for Donald Trump. Foto: AP Vis mer

Alt blir annerledes

Nå planlegger USAs nyvalgte president Joe Biden å avholde en innsettelsesseremoni som ikke likner noen annen, ifølge Washington Post.

Fremdeles er ikke en planleggingsgruppe formelt blitt utnevnt av Biden, men valgkampanjen skal seg imellom ha diskutert seg fram til en rekke viktige bestanddeler.

Munnbind, avstand og færre deltakere er blant det som allerede er så godt som opplest og vedtatt. Den tradisjonelle lunsjen og de staselige ballene som følger seremonien, er så godt som utenkelig. Det samme er et stort publikum.

- Det er som med alt annet med Biden-kampanjen. Vi har vært nødt til å tenke på hvordan vi skulle drive kampanjen vår annerledes, hvordan vi skulle avholde landsmøtet vårt annerledes. Og vi kommer trolig også til å avholde vår innsettelsesseremoni på annerledes vis, sier Rufus Gifford, Biden-kampanjens nestsjef, til Washington Post.

ALTERNATIVE FAKTA: Kellyanne Conway, rådgiveren til president Donald Trump, sier pressesekretæren i Det hvite hus la fram «alternative fakta» om antall oppmøtte på innsettelsesseremonien. Video: MEET THE PRESS-NBC NEWS'/AP Vis mer

Én million nye smittede

Nøyaktig hvordan det kommer til å se ut, er uklart, og med smittesituasjonen i rask endring, er det også uklart hvordan USA kommer til å se ut 20. januar 2021.

Bare de siste seks dagene er det registrert over én million nye smittetilfeller i landet. USAs offisielle smitte- og dødstall er de høyeste i verden.

Historieprofessoren Joan Hoff forteller at det er få til ingen paralleller mellom den kommende innsettelsesseremonien og tidligere seremonier.

- Det kommer ikke til å se ut som tidligere innsettelsesseremonier, og jeg tror ikke at Biden kommer til å dekke over det. Jeg tror ikke at han kommer til å glatte over hva som skjer med landet når han innsettes. Det ville ganske enkelt ha vært en form for gjemsel eller falsk beroligelse overfor offentligheten, sier professoren, som har forsket på presidentembetet.

SYNLIG FORSKJELL: Under festkonserten for Trump i forbindelse med at han 20. januar innsettes som president, skrøt hovedpersonen over tilskuertallet. Men mye tyder på at han har glemt bildene fra samme dag åtte år tidligere. Video: CNN / C-span / AFP Vis mer

Forventer publikum uansett

Noen ting er sikrere enn andre. Det er ventet at publikum vil møte opp uavhengig av smittesituasjonen. Biden er den presidentkandidaten i hele USAs historie som har fått flest stemmer, og i dagene etter at valgseieren var klar for så godt som alle bortsett fra beseirede Donald Trump, oppsto det spontane feiringer over hele USA.

Steve Kerrigan, en høytstående demokrat som bidro i arrangeringen av Barack Obamas to innsettelsesseremonier, mener det er måter å legge til rette for en trygg og ansvarlig seremoni for publikum.

- Det er måter å gjøre det på, men det viktigste er å avholde det trygt og sette den riktige tonen for nasjonen, sier Kerrigan.

Han vedgår at det er surt, men kaller det likevel en nødvendighet.

- Jeg har vært Joe Bidens venn og støttespiller siden 90-tallet. Det er ingenting jeg vil mer enn å arrangere en flott innsettelsesseremoni, som han fortjener. Men det er ikke derfor han er valgt. Han er valgt for å vise lederskap og gå foran som et godt eksempel for det amerikanske folk, sier han.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer