Kongsberg-drapene

- Vil bli hørt

Bistandsadvokat Haakon Borgen bedyret i sin prosedyre at tiltalen endres for fire av de fornærmede.

ØNSKER ENDRING: Bistandsadvokat Haakon Borgen representer ni av de firnærmede som overlevde angrepene i Kongsberg 13. oktober i fjor. Han vil at retten dømmer Bråthen for fire drapsforsøk mer enn han står tiltalt for.
ØNSKER ENDRING: Bistandsadvokat Haakon Borgen representer ni av de firnærmede som overlevde angrepene i Kongsberg 13. oktober i fjor. Han vil at retten dømmer Bråthen for fire drapsforsøk mer enn han står tiltalt for. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HOKKSUND TINGRETT (Dagbladet): - Vi gjør det for å få en riktig dom. Det er viktig for dem det gjelder, selv om resultatet sier seg. De fornærmende vil oppleve at de har blitt hørt.

Slik innledet bistandsadvokat Haakon Borgen sin prosedyre, under den siste dagen av rettssaken etter Kongsberg-drapene 13. oktober i fjor.

Borgen er bistandsadvokat for ni av de totalt 31 fornærmede. Han mener at minst fire av de som var i Coop Extra-butikken, der tiltalen går på grove trusler og krenkende atferd, heller skulle vært en del av tiltalepunktet om drapsforsøk.

Bråthen har erkjent straffskyld.

KONGSBERG OG EIKER TINGRETT: De dramatiske hendelsene i Kongsberg forklares detaljert under rettssaken til Espen Andersen Bråthen. Reporter: Christina Holen Korneliussen / Stian Drake Vis mer

- En indre uro

Bistandsadvokaten la vekt på at hans klienter, som overlevde handlingene til Bråthen, har vært sterkt preget av det som skjedde.

- De er sterkt preget av det de har vært utsatt for og har en følelsesmessig indre uro, forklarte bistandsadvokaten for retten.

Overfor Dagbladet forteller Borgen at han har vært forberedt på at påtalemyndigheten ikke ville endre tiltalen.

- Dette er ikke noe kritikk av påtalemyndigheten, men det er opp til retten at vi får en korrekt dom, sa bistandsadvokaten.

Han viste også til tiltaltes forklaring, der Bråthen uttalte at hensikten var å drepe flest mulig.

- Full forståelse

Da statsadvokat Andreas Christiansen holdt påtalemyndighetens prosedyre tirsdag, viste han til Borgens varslede argumenter.

- Vi har full forståelse for at det er flere som reagerer på dette, men vi må være sikre på bevisene i tiltalepunktene, og foreta en konkret vurdering. Det er godt mulig vært flere fornærmede som ikke er omtalt i tiltale, men det er en helhetsvurdering av hva vi må ha for å få en rettskraftig dom, sa Christiansen.

Christiansen beskrev hendelsene som 37 dramatiske minutter og en meget alvorlig sak.

FORSTÅR DE FORNÆRMEDE: Statsadvokat Anders Christiansen har full forståelse for at de fornærmede reagerer. Likevel endrer de ikke tiltalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FORSTÅR DE FORNÆRMEDE: Statsadvokat Anders Christiansen har full forståelse for at de fornærmede reagerer. Likevel endrer de ikke tiltalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Det er en totalvurdering av bevisene rettene skal foreta. Omfattende bevismateriale som knytter den tiltalte til de fleste av gjerningene, sa Christiansen.

Borgen underbygget påstanden sin med at Bråthen skjøt tilfeldig rundt seg og at det var helt tilfeldig hvem han skjøt.

- Han har ingen kontroll når han skyter rundt seg. Han skjøt skuddene med svært kort tids mellomrom og han har hatt svært begrenset tid til å sikte. Det ble avfyrt totalt 26 piler, hva om noen av disse hadde truffet en person?, spurte bistandsadvokaten.

Retten har mulighet til å endre tiltalepunktene til drapsforsøk i dommen.

- Helt uten skyldevne

Allerede før rettssaken startet 18. mai var det varslet fra både aktoratet og forsvareren at de vil legge ned påstand om tvunget psykisk helsevern for Bråthen.

De sakkyndige i saken har i sin rapport konkludert med at 38-åringen lider av paranoid schizofreni.

- Det er helt klart at vilkårene for dom for overføring til tvunget psykisk helsevern er oppfylt, han er helt uten skyldevne, sa påtalemyndigheten tirsdag.

Forsvarer for Espen Andersen Bråthen, Fredrik Neumann, har tidligere varslet at de også kommer til å legge ned påstand om tvunget psykisk helsevern.

- Har slitt

Borgen var også klar på at alle hans klienter har krav på en økonomisk erstatning.

Han forklarte at kompensasjonen skal være en skjønnsmessig vurdering for det den enkelte har vært utsatt for.

Deretter beskrev bistandsadvokaten hvordan flere av de fornærmede forklarte i retten hvordan de har slitt etter hendelsen. Mange av dem skal ifølge bistandsadvokaten både ha angst og har fått flere tilbakefall etter hendelsene.

- Ut ifra rettspraksis er det ikke noe stor forskjell på erstatning når det gjelder drapsforsøk eller trusler framsatt på denne måten.

Borgen mente at retten måtte bruke skjønn og vurdere hvor mye hver enkelt skulle bli tilkjent i erstatning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer