Donald Trump vs. Joe Biden:

- Vil bli juridiske omkamper

Poststemmer skaper konflikt mellom Demokratene og Republikanerne. Nå varsler eksperter om det juridiske etterspillet som kan komme i kjølvannet av 3. november.

FORBEREDT: Både Republikanerne og Demokratene har lenge forberedt seg på et rettslig oppgjør etter 3. november. Foto: Jim Watson & Saul Loeb / AFP
FORBEREDT: Både Republikanerne og Demokratene har lenge forberedt seg på et rettslig oppgjør etter 3. november. Foto: Jim Watson & Saul Loeb / AFP Vis mer
Publisert

På grunn av coronapandemien er det ventet at rekordmange amerikanere vil avlegge sin stemme via posten, istedenfor ved et ordinært valglokale i år.

Over 70 millioner har allerede stemt med poststemmer.

Det pågår imidlertid politiske kamper om regelverket rundt poststemmene og fristene for stemming og opptelling.

Nå frykter flere at det vil bli et juridisk etterspill i kjølvannet av 3. november - og i verste fall at utfallet av årets presidentvalg vil bli avgjort av dommere i Høyesterett.

Hør podkast med USA-ekspert Hilde Restad om valget:

Vil sette advokater i arbeid

Republikanerne har lenge utfordret legitimiteten til forhåndsstemmer og poststemmer i flere delstater, og har satt i gang rettsprosesser for å gjøre flere av stemmesedlene ugyldige.

Seinest søndag avviste Høyesterett i Texas et republikansk krav om å forkaste nesten 127 000 stemmer avlagt fra bilvinduer i Houston-området.

DRIVE-THROUGH: En eldre velger avlegger stemmen i bilen sin utenfor Richardson rådhus tirsdag 31. oktober i Richardson, Texas. Foto: LM Otero / AP
DRIVE-THROUGH: En eldre velger avlegger stemmen i bilen sin utenfor Richardson rådhus tirsdag 31. oktober i Richardson, Texas. Foto: LM Otero / AP Vis mer

Under et valgkampmøte søndag varslet imidlertid Trump at han vil sette advokatene sine i arbeid på valgnatta.

- Vi kommer til å gå inn på valgnatta. Så snart valget er over kommer vi til å gå inn med advokatene våre, sa Trump til pressen i vippestaten Nord-Carolina, ifølge NBC.

Uttalelsen kom etter Høyesterett bestemte at både vippestatene Pennsylvania og Nord-Carolina får telle med stemmer som er poststemplet innen valgdagen, men som kommer fram i dagene etter presidentvalget.

Stemningen er aggressiv

Det er ventet at langt flere demokrater enn republikanere velger å stemme via posten. Demokratene ønsker derfor at så mange som mulig av poststemmene skal telles med i etterkant av valgdagen, og har også mobilisert advokater.

- Dersom Trump vinner valget gjennom valgmannskollegiet, på grunn av mange forkastede poststemmer, vil Demokratene se rødt, sier Hilmar Mjelde, USA-ekspert og forsker ved Norce forskningssenter, til Dagbladet.

- Begge sider vil se et nederlag som urettferdig. Stemningen er generelt aggressiv på begge sider, sier han.

STORE FORSKJELLER: Det er milevis mellom de to presidentkandidatene. Dette er de største forskjellene mellom dem. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet Vis mer

Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), sier også at muligheten for rettslig oppgjør i etterkant av valgdagen, er stor.

- De har allerede forberedt seg godt på dette i lang tid, sier han til Dagbladet og fortsetter:

- Det er jo selvfølgelig med utgangspunktet i at det er et jevnt resultat. Er det klare marginer tror jeg neppe det blir noe rettslig oppgjør, sier han.

Venter kaos med jevnt resultat

Flere trekker nå paralleller til den famøse presidentvalget i 2000, da Al Gore tapte mot George W. Bush etter 30 dagers fintelling i Florida og stadig nye runder i rettssalene.

Bush vant med 537 stemmer - et omstridt resultat fordi det var Høyesterett som til slutt satte ned foten i den høyst uavklarte gjenopptellingen. På grunn av valgmannsordningen tapte Gore selv med over en halv million flere stemmer på landsbasis enn Bush.

RALLY: På nattens valgmøte i Florida kom president Donald Trump med nye utsagn som sjokkerer. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

I flere stater ligger nå Trump og Biden svært jevnt på meningsmålingene. Det kan by på kaos, ifølge Hilmar Mjelde.

- Med et noenlunde jevnt valgresultat, blir det kaos. Det er reell fare for at Demokrater og Republikanere ikke vil akseptere utfallet, om deres kandidat ikke vinner. Da kan USA likne på såkalte autokratier, altså regimer hvor valgavviklingen ikke går for seg på fredelig og ordentlig vis, sier han.

- Domstolene er politiserte, og det vil bli juridiske omkamper. Militæret kan mobiliseres, sier han.

Vippestaten Pennsylvania, hvor Biden foreløpig har en knapp ledelse ifølge meningsmålinger fra ABC News og Washington Post, kan spesielt bli utgangspunktet for en rettslig batalje.

- Er man riktig uheldig har man dette gående i ukevis, sier Svein Melby.

Flere ble underkjent

I valgkampen i 2016 og mellomvalgkampen i 2018 ble om lag én prosent av poststemmene underkjent, noe som tilsvarer 750 000 stemmesedler, skriver ABC News.

Den vanligste grunnen var at poststemmene ankom for seint til å bli inkludert i opptellingen. Nest vanligst var det at poststemmen ikke hadde signatur.

TELLER STEMMER: Delstatsansatte behandler poststemmer på et valgavdelingsanlegg i Clark County lørdag 31. oktober 2020 i Las Vegas. Foto: John Locker / AP
TELLER STEMMER: Delstatsansatte behandler poststemmer på et valgavdelingsanlegg i Clark County lørdag 31. oktober 2020 i Las Vegas. Foto: John Locker / AP Vis mer

Mjelde trekker fram at både lokale og delstatsmyndigheter kan gjøre feil i år, fordi begge partiene stresser opp stemningen.

- Velgerne vil også gjøre feil, sier Mjelde.

Andre årsaker til at poststemmer blir underkjent, er at signaturen på stemmeseddelen ikke stemmer overens med en annen signatur som delstaten har på den velgeren, eller at ingen vitner har signert stemmeseddelen, som er et krav i enkelte delstater.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer