Vil bli krigspresidenten

Krigen mot terror blir et av de viktigste spørsmålene i høstens valgkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kerry deltar foreløpig ikke selv på det demokratiske partiets landsmøte i Boston, og kunne derfor bruke tirsdagen til et besøk i Norfolk i delstaten Virginia. Byen har en viktig marinebase, og andelen krigsveteraner i forhold til folketallet er blant de høyeste i landet.

Besøket var en del av Kerrys valgkampturné på kryss og tvers av USA, hvor et viktig poeng er å framstille ham som en leder som også vil fungere i en krisesituasjon.

Lik oppslutning

Sittende president George W. Bush og utfordreren Kerry ligger side om side på meningsmålingene om dagen. De fleste velgerne mener likevel at Bush, som har omtalt seg selv som en krigspresident, er kandidaten som best kan forsvare USA mot ytre fiender.

Demokratene styrker derfor innsatsen for å presentere Kerry som en solid leder, en som ikke viker unna i pressede situasjoner, og som har fått medaljer for sin innsats i Vietnamkrigen.

- I de tøffeste situasjonene viste løytnant Kerry vurderingsevne, lojalitet og mot. Han holdt alltid hodet kaldt, skrøt David Alston under åpningen av landsmøtet mandag kveld.

Alston tilhørte mannskapet på båten hvor Kerry hadde kommandoen i Mekong-deltaet i Vietnam.

Tidligere president Bill Clinton pekte på hvordan han selv og president Bush skulket unna tjeneste i Vietnamkrigen, mens Kerry i stedet valgte å melde seg frivillig.

- Mange unge menn, deriblant den sittende presidenten, visepresidenten og jeg, kunne ha reist til Vietnam, men gjorde det ikke. John Kerry har en privilegert bakgrunn, og kunne også ha unngått å reise. I stedet sa han: Send meg, sa Clinton i sin tale, til stor begeistring hos delegatene i salen.

Styrke og klokskap

Clinton kom også med spøkefull kritikk av Bush's påstand om at Kerry og hans visepresidentkandidat John Edwards er farlige fordi de ikke kommer til å stå imot terrortrusselen.

- Dette må dere ikke tro på. Styrke og klokskap er ikke motstridende verdier, sa Clinton, ifølge The New York Times.

Men landsmøtets andre dag var også tiden for å vise senator Kerrys mykere sider. Blant dem som skulle tale natt til onsdag norsk tid, var presidentkandidatens kone Teresa Heinz Kerry, i tillegg til stesønnen Chris Heinz.

På talerlisten sto også senator Edward Kennedy, et levende ikon i det demokratiske partiet. En annen av talerne var Ron Reagan, sønnen til den nylig avdøde eks-presidenten Ronald Reagan, som er blant det republikanske partiets største ikoner.

Carter mot Bush

Tidligere president og nobelprisvinner Jimmy Carter kritiserte Bushs håndtering av Irak-krigen i sin tale til delegatene. Han angrep også den sittende regjeringens tilnærming til konflikten mellom Israel og palestinerne, som han mener har ført til sterke anti-amerikanske holdninger i hele den arabiske verden.

- Det vi oppnådde under Camp David-forhandlingene, og framgangen som president Clinton fikk til, står nå i fare, mente Carter.

På disse områdene er imidlertid forskjellene mellom Kerry og den nåværende regjeringen begrensede.

Kerry har gått ut med klar støtte til Israels bygging av muren gjennom Vestbredden, noe FN mener skjer i strid med folkeretten. I motsetning av flertallet av delegatene på landsmøtet mener han heller ikke at invasjonen av Irak var et politisk feilskjær. I stedet legger han vekt på at situasjonen i det voldsherjede landet nå må stabiliseres.

(NTB)

OPTIMISME: Landsmøtet i det Demokratiske partiet har stor tro på at John Kerry kan bli landets neste president.
TRENGER TROVERDIGHET: John Kerry må overbevise amerikanerne om at han tar terrortrusselen alvorlig. I dag talte han ved slagskipet USS Wisconsin.