Vil bli mer vestlig

Risa Arato har aldri likt de smale øynene sine. 19-åringen har forandret på utseendet for å se mer europeisk ut. Også i Norge er det blitt vanlig med slike operasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til og med vennene til 19-årige Risa Arato mente hun hadde et litt hardt ansiktsuttrykk. Enda verre var det at solbrillene alltid skled ned fra den lille nesen. Det som ble utløsende for Risa var møtet med faren. Hun hadde ikke sett ham siden hun var bitteliten. Da de møttes igjen fikk hun høre at hun ikke hadde blitt særlig søt med årene.

Dagligdags

Selgeren bestemte seg for å forandre på utseendet sitt, som mange japanske kvinner gjør for tida. Nye metoder uten bruk av skalpell, gjør at flere og flere får hjelp til å få rundere , mer vestlige øyne, større neser pluss bonusen færre rynker.

De nye, enkle metodene har fjernetstigmaet plastisk kirurgi har hatt blant mange konservative japanere, og nå legger massevis av studenter, husmødre og forretningskvinner seg inn på klinikker som fikser ansiktet i løpet av et par timer.

De fleste kundene klager over å se for vanlige ut, og plukker ut nye kroppsdeler fra eksklusive kataloger på hundrevis av sider. Til og med svart hår begynner å bli uvanlig i Japans gater. De fleste kvinnene farger og striper håret. Nå har Risa fått øynene, nesen og haka operert. Hun sier foreldrene støtter avgjørelsen hun tok.

Også en norsk trend

Også i Norge er det blitt mer og mer vanlig med kirurgiske inngrep for ikke-etniske nordmenn som ønsker å se mer vestlige ut.

- Vi gjør øvre-øyelokksplastikk, det vil si at vi fjerner fett under øynene og lager en fold, opplyser klinikksjef Kjell Aass ved Idunn-klinikken til Dagbladet.no.

Aass forklarer at det spesielt er kvinner med et såkalt mongolsk utseende som etterpør inngrepet, som koster rundt 10 000. - Det er vanskeligere å forandre på fasongen, altså å få rundere øyne, men dette snittet er et enkelt inngrep, sier kirurgen.

Flere norske klinikker som tilbyr slike tjenester bekrefter overfor Dagbladet.no at de stadig har forepørsler fra ikke-etniske nordmenn.

Ved Nobel Clinic tar de spesielt imot asiastiske kvinner som ønsker seg større øyne og dypere øyelokk. Flere melder også om ikke-etniske nordmenn som vil forminske nese og lepper. Noen ønsker også proteser i neseryggen for å heve en flat, asiatisk nese. Full neseplastikk koster omkring 25 000 kroner.

Julia Roberts

Risa fikk det gratis. Hun stilte opp i det japanske TV-programmet «Beauty Colosseum». Programmet, som ligner på TVNorges «Ekstrem forvandling», gir folk gratis oppussing av utseendet mot at de lar kameraene følge med. Et panel av skjønnhetseksperter gjør jobben, blant dem finnes også en kosmetisk kirurg.

- Før var jeg redd for å vise meg blant folk. Jeg var et typisk innemenneske. Nå kan jeg se folk i øynene, sier Risa, som virkelig har forandret seg.

Selv har Risa, som i programmet ble kalt Saori Toda, Julia Roberts vært hennes store forbilde. Kosmetiske kirurger mener at årsaken til lav selvtillit på utseendet blant mange asiatere kan henge sammen Japans mangeårige fascinasjon for alt vestlig.

Vest-fiks

På 10 minutter kan legene lage vestlige øyelokk, og det er billigere i Japan: 2800 kroner. Andre populære tilbud er påfyll av nervegiften botox som lammer ansiktsnervene og dermed fjerner rynkene.

For å se mer europeiske fyller mange opp ansiktet sitt med en syre som skaper ekstra vev og fyller opp små, asiatiske neser og haker. Det er også mulig å sette inn silikonproteser i neseryggen og lage spissere nesetupp.

En behandling varer i flere måneder, og legene sier at det er mindre risiko knyttet til dette enn eldre produkter, som for eksempel collagen.

<B>FØR OG ETTER: Bildet er offentliggjort av skjønnhetsklinikken Otsuka Academy of Cosmetic. I deres katalog på over 100 glossy sider kan man velge mellom en rekke neser og nye haker.
<B>IKKE ALENE: En rekke asiatiske kvinner gjør som Risa Arato, og kjøper et mer vestlig utseende.