ÅSTEDET: Utestedeier Mohamed Ahssain (31) ble drept i kjelleren på Club Kamikaze. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
ÅSTEDET: Utestedeier Mohamed Ahssain (31) ble drept i kjelleren på Club Kamikaze. Foto: Kristian Ridder-NielsenVis mer

- Vil bli nedlagt påstand om forvaring for alle tre tiltalte

Aktor Geir Evanger prosederer nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


• Les alt om kamikaze-drapet

(Dagbladet.no): Tirsdag i forrige uke startet rettssaken mot de tre mennene som er tiltalt for det brutale drapet på Mohamed Ahssain (31)  på utestedet Kamikaze i Oslo 28. februar i fjor.

Chris Pham (36) og Tommy Henriksen (39) erkjenner begge å ha deltatt i drapet, mens deres medtiltalte Mohamed Usman Ali (25) nekter straffskyld etter tiltalen. Politiet omtaler drapet, som framstår som en regelrett likvidering, som «ekstremt brutalt».

Aktor Geir Evanger holder nå sin avslutningsprosedyre i Oslo tingrett.

- Tema er straffskyldspørsmålet og reaksjonsfastsettelsen. Det vil bli nedlagt påstand om forvaring for alle tre tiltalte, sier Geir Evanger.

- Henrettelse

Evanger legger til grunn at Ahssain døde av heroinoverdosen han fikk 28. februar i fjor, og at han allerede var død da han ble lagt i bagen han ble fraktet bort i. Aktor ber retten vurdere om det foreligger «særdeles skjerpende omstendigheter».

- Jeg ser på drapet som en henrettelse. Det er vanskelig å sette seg inn i hvor brutalt dette drapet er. Drapshandlingen er i seg selv så brutal at den alene bærer kravet om forvaring, sier Geir Evanger, som drar fram Chris Pham som hovedmannen.

- Pham planlegger kaldblodig at man skal ta ut et menneske, sier Evanger i prosedyren. Han trekker fram at både Pham og Ali begår drapet mens de er på permisjon fra soning av tidligere drap. I så måte mener Evanger at Pham og Ali er i en særstilling i forhold til Tommy Henriksen når det gjelder spørsmålet om forvaring.

- Men når det gjelder Henriksen og forvaringsspørsmålet, er det slik at Henriksen har gjort hoveddelen av det fysiske arbeidet under drapet. Han holdt Ahssain da han ble slått. Han satte heroinoverdosen, og surret plastfolien rundt offerets hode, påpeker Evanger.

Aktors påstand
Aktor mener at samfunnsvernskriteriet og kriteriet for gjentakelsesfare er tilstede for alle tre tiltalte, slik at aktoratet kan kreve forvaring for alle tre.

Den maksimale minstetida før en forvaringsfange kan begjære prøveløslatelse er ti år. Evanger legger ned påstand om minstetid på 10 års forvaring.

- Kun lovens strengeste straff vil være riktig for de tre tiltalte som et utgangspunkt. Så må retten vurdere spørsmålet om tilståelsesrabatt, sier Evanger som påpeker at de tre mennene alle har tilstått det de har vært med på, dog i ulik grad.

Evanger legger ned påstand om at at Tommy Henriksen skal dømmes til forvaring med en tidsramme på 18 år, med en minstetid på 10 år. For Chris Pham og Mohammad Usman Ali er påstanden forvaring med tidsramme på 20 år, med en minstetid på 10 år.

Ba om forvaring
Under sin forklaring i Oslo tingrett forrige onsdag, overrasket tiltalte Chris Pham (36) med å be om å bli idømt forvaring.

- Jeg er hovedmannen. Det er jeg som har begått drapet. Jeg planla det, sa Pham.

- Forvaring er en tidsubestemt reaksjon mot samfunnets farligste kriminelle, forklarer aktor Geir Evanger i sin prosedyre. Han påpeker at en forvaringsdom fordrer «kvalifisert gjentakelsesfare på domstidspunktet».

Pham mener selv at han ville ha bedre av en forvaringsdom, med den oppfølging det medfører av kvalifisert personell, framfor å sone vanlig fengselsstraff.

- Forvaringsfanger har mye god oppfølging. Jeg tror dette hadde vært til hjelp for meg, uttalte Pham på spørsmål fra sin forsvarer John Christian Elden under sin forklaring forrige onsdag.

Pham fortalte at han har vært suicidal og har fått god hjelp av psykolog.

- Jeg vil legge alt dette bak meg og komme videre, sier Pham.

- Vil bli nedlagt påstand om forvaring for alle tre tiltalte

En forvaringsdom innebærer at man kan holdes fengslet på ubestemt tid, til rettsapparatet mener personen er skikket til å vende tilbake til samfunnet. Advokat John Christian Elden har aldri før opplevd en klient som ønsker forvaring.

- Jeg tror dette er første gang i en norsk rettssal at en tiltalt ber om en forvaringsdom. Pham ser at han kan ha bedre utbytte av dette enn en vanlig fengselsstraff. Det vitner om selvinnsikt, sier Elden til Dagbladet.no.

- Arkitekten
Tommy Henriksen pekte ut Chris Pham som den kyniske arkitekten bak drapet, i sin forklaring for retten for ei uke siden.

Henriksen forteller at han ble kjent med Chris Pham i fengselet hvor han sonet en incestdom han hevder han ble uskyldig idømt. Han har forklart hvordan Pham ble en slags omsorgsperson for ham i fengselet. Henriksen sier han så opp til Pham, ja nærmest forgudet ham.

Da Pham spurte ham om han var villig til å være med på å drepe en person, sa han ja til det.

Aktor Geir Evanger sier i sin prosedyre at han fester lit til Henriksens forklaring. Videre mener Evanger at Mohammad Usman Alis forklaring står i grell kontrast. Aktor viser til at Alis historie, om at det var hull i plastfolien drapsofferet fikk surret rundt hodet, og at Henriksen skal ha ført inn en sylinder med besvimelsesmiddel gjennom dette hullet, er tilbakevist gjennom tekniske beviser.

36 år gamle Chris Pham kom til Norge i 1984 som båtflyktning fra Vietnam. I 2000 ble han dømt til 21 års fengsel for drap. Pham sonet i Berg fengsel, og var på permisjon da han ble arrestert med liket av Mohamed Ahssain i bilen.

Mohammad Usman Ali er norsk-pakistansk. Han sonet sammen med Pham i Berg fengsel i Tønsberg. Også Ali sonet en drapsdom da hen ble pågrepet for drapet på Ahssain.

Tommy Henriksen ble kjent med Chris Pham under soning på Ila.

 

I RETTEN: Kamikaze-saken begynte i Oslo tingrett forrige tirsdag. Her er familiens bistandsadvokat Per Arne Flod , Chris Phams forsvarer John Christian Elden tv og statsadvokat Geir Evanger i samtale før åpningen.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
I RETTEN: Kamikaze-saken begynte i Oslo tingrett forrige tirsdag. Her er familiens bistandsadvokat Per Arne Flod , Chris Phams forsvarer John Christian Elden tv og statsadvokat Geir Evanger i samtale før åpningen. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer