Vil bli politimann

I samtale med psykiatere i fengselet har ballettdanseren forklart at han vurderer å legge ballettskoene på hylla for å bli politimann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han håpet også at retten ville legge vekt på hans dansekarriere og derfor løslate ham. I går kunne de rettspsykiatrisk sakkyndige fastslå at 21-åringen på ingen måte er gal, og derfor strafferettslig tilregnelig. 21-åringen står tiltalt for overlagt drap på en 29 år gammel kvinne 24. mars i fjor.Tolv dager før det angivelige drapet skriver han detaljerte planer om hvordan han skulle lokke med seg tilfeldige ofre, dope dem ned, kvele dem, ha sex med liket, for så å partere det.Han forteller at han ubevisst skriver lapper med detaljerte drapsplaner om natta.Han ser på seriemorderen Dennis Nilsen som sin beste venn, og sier han er oppslukt av drap, død og seriemordere.Han skriver at han ser fram til sitt første mord, og at han ikke lenger kan motstå de mørke kreftene i seg.

Rettspsykiaterne fastslo i går at ballettdanseren verken lider av personlighetsforstyrrelser eller tvangstanker. 21-åringen er strafferettslig tilregnelig på alle punkter. Nå vurderer han å legge ballettkarrieren på hylla - for å bli politimann .

Tror han lyver

- I fengselet spurte vi ham om hvordan han vurderer framtida. Da forklarte han at han vil trene seg opp. Men han vurderer samtidig å omskolere seg til å bli politi, sa rettspsykiatrisk sakkyndig Torgeir Husby.

Husby er avdelingsoverlege ved Psykiatrisk poliklinikk på Vinderen, og har sammen med psykiater og overlege Synne Sørlien vurdert den tiltalte ballettdanseren i fengselet, og under rettssaken, for å finne ut om han er strafferettslig tilregnelig.

De mener hukommelsestapet den tiltalte hevder å ha da jenta døde og når han skriver drapsplaner, er løgn.

- Løgn eller bevisst fortrengning. Vi avviser muligheten for at han lider av bevissthetstap, fastslo Sørlien.

De sier 21-åringen er umoden og har helt klare narsissistiske trekk ved sin personlighet - svært høye tanker om seg selv og sin egen genialitet. Men ikke nok til å si at mannen er gal.

Prøvde sex

- Han næres av opplevelser av egen suksess, makt og beundring, eller fantasier om dette. Det fører samtidig til vaklende selvfølelse - og at han lar seg krenke selv om andre ikke oppfatter det slik, sa Sørlien.

Under samtalene i fengselet ble 21-åringen irritert og amper når psykiaterne spurte ham ut om hans seksualliv. Etter to dager motsatte han seg undersøkelsene.

En gang var han blitt enig med ei jente om å ha sex «fordi det var en del av naturens gang, og måtte derfor utforskes». Etter det har han verken savnet jenta eller et seksualliv, har 21-åringen forklart.

- Han ble også irritert da vi kalte Dennis Nilsen en massemorder. Han kunne ikke skjønne at vi ikke visste forskjell på en massemorder og en seriemorder, og mente vi skulle ha satt oss grundigere inn i litteratur rundt temaet - og anbefalte oss boka «Killing for Company» om seriemorderen Nilsen, forklarte Husby.

Han viste til typiske utslag i 21-åringens storhetsfølelse: det at han ikke makter å være taktisk, men fortsatt skryter av sin ekspertkunnskaper om seriemord og drap, på tross av tiltalen mot ham for overlagt drap.

Tiltalte mener han har eksepsjonell selvinnsikt og usedvanlig god psykologisk innsikt.

OFFERET: Mars 2002: Her bæres liket av den 29 år gamle kvinnen ut etter det såkalte Romsås-drapet, som danseren står tiltalt for.