- Vil bli presset til å gå av

Norske Hviterussland-ekspert ser tre mulige utfall av krisa i landet.

BURSDAG: Titusener av demonstranter trosset advarsler og marsjerte igjen gjennom gatene i Minsk i Hviterussland søndag på president Aleksandr Lukasjenkos bursdag. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

EUs utenriksministre ble fredag er enige om å innføre sanksjoner mot opptil 20 hviterussiske tjenestemenn for valgfusk, og for å ha slått ned på demonstrasjonene etter valget.

Det skjer etter de store demonstrasjonene i landet i kjølvannet av at president Alexander Lukasjenko ifølge den offisielle opptellingen fikk 80,1 prosent av stemmene i valget 9. august.

Lukasjenko og hans sikkerhetsstyrker har slått knallhardt tilbake mot demonstrantene, samtidig som for eksempel EU-president Charles Michel slo fast at valget ikke hadde vært verken fritt eller rettferdig. Erna Solberg har også kritisert diktatoren, og slått fast at han har styrt landet med autoritære midler siden 1994.

– Det oppfylte ikke internasjonale standarder, og vi kan ikke akseptere det resultatet myndighetene har presentert, sa Michel i forrige uke.

Samtidig har Russlands president Vladimir Putin, Lukasjenkos viktigste støttespiller, sagt at de har styrker klare for å slå ned demonstrasjonene «hvis situasjonen kommer ut av kontroll».

– Vil presses

Putins støtte til tross, Arve Hansen, Hviterussland-kjenner og doktor i russlandstudier ved Universitetet i Tromsø (UiT), mener alt tyder på at det som skjer nå vil lede til slutten for presidenten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer