Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil bli tidenes største demilitariserte sone

Dette kartet viser hvilket enormt omfang en internasjonal fredsoperasjon i Øst-Ukraina vil ha.

ØSTUKRAINA:  En prorussisk soldat går forbi en utbombet buss i Donetsk, en av byene som har fått enorme skader under krigen i Øst-Ukraina. Foto: AP Photo/Petr David Josek
ØSTUKRAINA: En prorussisk soldat går forbi en utbombet buss i Donetsk, en av byene som har fått enorme skader under krigen i Øst-Ukraina. Foto: AP Photo/Petr David Josek Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG: (Dagbladet): Kartet viser at flere millioner mennesker vil bo innenfor den demilitariserte sonen som en våpenhvileavtale vil forutsette. Alle de tre største byene i Donbass, som omfatter tunginduerstri-fylkene Donekst og Lugansk, ligger innenfor det som vil bli den demilitariserte sonen, basert på hvor fronten går nå.

Kartet er laget av Radio Free Europe, og er basert på BBC og kilder i det ukrainske forsvaret.

Tre millioner Til sammen bor det mer enn 2,1 millioner mennesker bare i de største byene innenfor det som sannsynligvis vil bli sikkerhetssonen. Hvis man tar med landsbyene rundt byene, er det trolig rundt tre millioner mennesker i denne sonen, nesten halvparten av befolkningen i Donbass, som til sammen er på 6, 5 millioner mennesker.

Det var under våpenhvileforhandlingene i Minsk i september i fjor partene i prinsippet ble enige om en demilitarisert sone fra der fronten gikk. Alt tyder på at det er dagens front som vil bli lagt til grunn for en sikkerhetssone, og ikke fronten slik den var i september i fjor. Som det går fram av kartet har de pro-russiske opprørerne tatt mye land siden da.

Vanskelige samtaler De fire lederne, Russlands president Vladmir Putin, Ukrainas president Petro Porosjenko, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, og Frankrikes president Francois Hollande, er nå i den hviterussiske hovedstaden Minsk for å forsøke å hamre ut en fredsplan for å hindre en større krig i Europa.

De skal nå være enige om en felles erklæring der de støtter Ukrainas uavhengighet og territorielle integritet.

Hvis de klarer å få på plass en fredsplan, er det en enorm internasjonal fredsoperasjon som venter det internasjonale samfunnet.

Millionby i sonen Det vil være en gigantisk oppgave å meisle ut en vei til fred med de kryssende interessene, og steile frontene som er på begge sider. Men like vanskelig kan det bli for det internasjonale samfunnet å organisere den eventuelle freden.

Aldri tidligere har verden sett en demilitarisert sone med så mange mennesker. Hovedstaden i Dondass er millionbyen Donetsk, som også er senteret for det pro-russiske opprøret. Den nest største byen er havnebyen Mariupol i sør, ved svartehavskysten, som har en befolkning på 458 000. Den tredje største byen er Lugansk, hovedstaden i Lugansk fylke, med 424 000 innbyggere. Den fjerde store byen er Gorlovka med 254 000 innbyggere. Alle tallene er fra januar 2014, noen måneder før de pro-russiske separatistene, ofte ledet av russiske statsborgere med tilknytning til det militære, begynte å okkupere offentlige byggninger med våpen i hånd.

Kan aldri komme tilbake Av demilitaiserte soner vil all tidligere erfaring være småtterier i forhold til det som vil bli den demilitariserte sonen i Øst-Ukraina. Også den demilitariserte sonen som deler Nord- Og Sør-Korea, langs den 38. breddegrad, vil være småtterier, selv om den ligger nær Soul, med sine 25 millioner innbyggere.

I tillegg til den demilitariserte sonen så vil Kiev kreve at grensa til Russland lukkes, og overvåkes av internasjonale observatører. Det vil kreve ytterlige internasjonal innsats. Men dette er et av de sentrale forhandlingsspørsmålene, og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa i ettermiddag at situasjonen i Øst-Ukraina er så katastrofal at det var utenkelig å stenge grensa til Russland.

Men mange har reist for trolig aldri mer å komme tilbake til sine hjem i Øst-Ukraina. Det er mange som støttet revolusjonen i fenruar i fjor, som har fått drapstrusler og ikke kan komme tilbake til det klimaet krigen har skapt.

Kilder National Security and Defence Council of Ukraine, nyhetsbyråer. Grafikk: Kjell Erik Berg
Kilder National Security and Defence Council of Ukraine, nyhetsbyråer. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer