Coronaviruset globalt:

- Vil bli tøffe seks måneder

Stadige nye smitte- og dødsrekorder preger flere deler av verden.

HARDT RAMMET: Store deler av verden er for tida hardt rammet av coronaviruset. WHOs Europa-sjef advarer om at vi går tøffe seks måneder i møte. Her fra Varese, Italia, som for tida er under lockdown. Foto: Davide Canella / Splash News / NTB
HARDT RAMMET: Store deler av verden er for tida hardt rammet av coronaviruset. WHOs Europa-sjef advarer om at vi går tøffe seks måneder i møte. Her fra Varese, Italia, som for tida er under lockdown. Foto: Davide Canella / Splash News / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En rekke europeiske land står overfor en omfattende coronabølge preget av høye smittetall og dystre dødsrekorder. I forrige uke døde over 29 000 mennesker i Europa med viruset, ifølge Reuters.

I Frankrike skyldes nå én av fire dødsfall coronaviruset. Statsminister Jean Castex sa i slutten av forrige uke at én person legges inn på sykehuset hvert 30. sekund, mens én legges inn på intensivavdeling hvert tredje minutt.

Torsdag er det også registrert rekordhøyt smittetall i Ukraina, med 13 357 nye smittetilfeller det siste døgnet, ifølge The Guardian.

Samtidig har stadig flere land i Europa gått inn i en helt eller delvis lockdown som følge av situasjonen. Det har bidratt til en utflating av smittekurven i flere land, deriblant Tyskland, Belgia og Danmark, om enn på et foreløpig høyt nivå.

- Europa er igjen pandemiens episenter, sammen med USA. Det finnes lys i enden av tunnelen, men det vil bli noen tøffe seks måneder, sa WHOs Europa-sjef Hans Kluge under en pressekonferanse torsdag, ifølge Reuters.

LOCKDOWN: Belgia er blant landene i Europa som har vært hardest rammet av den andre bølgen. Fortsatt meldes det om en sprengt kapasitet på landets intensivplasser. Foto: Shutterstock/ NTB
LOCKDOWN: Belgia er blant landene i Europa som har vært hardest rammet av den andre bølgen. Fortsatt meldes det om en sprengt kapasitet på landets intensivplasser. Foto: Shutterstock/ NTB Vis mer

Men det er ikke bare i Europa at vi kjemper mot en ny bølge av coronaviruset.

10 000 daglige dødsfall

- Globalt registreres det nå rundt 600.000 positive tester og 10.000 dødsfall hver dag. Europa, Nord-Amerika og Asia har hatt omtrent like mange registrerte smittetilfeller så langt i pandemien, med rundt 15 millioner i hver verdensdel, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til Dagbladet.

På verdensbasis har over 1 350 000 nå dødd med coronaviruset, viser tall fra Johns Hopkins University.

Coronasituasjonen er imidlertid fortsatt ganske ulik fra land til land, men det er flere interessante trender som viser seg når man ser på kontinenter og land med særlig høyt smittenivå, forklarer Nakstad.

RØD ALARM: Leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi sier at det er rødt coronanivå i USA. Video: AP Vis mer

- I Europa har den andre smittebølgen truffet hardt i november, men flere av de hardest rammede landene som stengte ned deler av samfunnene sine for 2-3 uker siden, har igjen fått fallende smittetrend. Noen østeuropeiske land var forskånet for smittebølgen i mars, men står nå midt i sin første alvorlige smittebølge. Blant disse er Polen, Tsjekkia og Romania, sier Nakstad.

- Dramatisk tredje bølge

Onsdag passerte USA 250 000 dødsfall, mens 11,5 million mennesker er registrert smittet av viruset.

Ifølge The Guardian var 76 000 amerikanere innlagt på sykehus med covid-19 torsdag.

- USA har også hatt to tidligere smittebølger i april og juli, men er nå på full fart inn i en enda mer dramatisk tredje smittebølge med over 150.000 påviste daglige smittetilfeller, sier Nakstad til Dagbladet.

SMITTETOPP: Flere delstater i USA setter stadig nye smitterekorder. Også I new York øker smitettallene på nytt. Under en pressekonferanse onsdag advarte guvernør Andrew Cuomo om at han frykter den kommende Thanksgiving-feiringen vil føre til et enormt smittehopp i New York. Foto: Darren McGee / AP / NTB
SMITTETOPP: Flere delstater i USA setter stadig nye smitterekorder. Også I new York øker smitettallene på nytt. Under en pressekonferanse onsdag advarte guvernør Andrew Cuomo om at han frykter den kommende Thanksgiving-feiringen vil føre til et enormt smittehopp i New York. Foto: Darren McGee / AP / NTB Vis mer

Latin-Amerika er fortsatt regionen med flest registrert smittede. De folkerike landene Brasil, Argentina, Colombia og Mexico er alle blant topp elleve over antall påviste smittetilfeller i verden.

Med nesten 167 000 dødsfall er Brasil landet i Latin-Amerika med flest dødsfall, mens Mexico har i overkant av 99 000 dødsfall, viser tall fra Worldometers.

Flere land i Sør-Amerika har imidlertid hatt en nedgang i smittetilfeller de siste månedene. Brasil er blant disse. Torsdag hadde landet likevel over 35 000 nye registrerte smittetilfeller.

- I Latin-Amerika hadde Brasil en svært stor smittebølge som nådde toppen i juli måned med over 60.000 daglige smittetilfeller. Nå er landet muligens på vei inn i sin andre bølge. I Argentina klarte man lenge å holde smitten under kontroll, men fikk raskt økende smittespredning i høst og nådde den foreløpige toppen i oktober måned, sier Nakstad.

GRAVPLASS: Brasil har registrert nesten 167 000 coronadødsfall. Her fra gravplassen Nossa Senhora Aparecida onsdag morgen. Fortsatt er flere av landets intensivplasser fylt opp av covid-19-pasienter. Foto: Sandro Pereira /Sipa via AP / NTB
GRAVPLASS: Brasil har registrert nesten 167 000 coronadødsfall. Her fra gravplassen Nossa Senhora Aparecida onsdag morgen. Fortsatt er flere av landets intensivplasser fylt opp av covid-19-pasienter. Foto: Sandro Pereira /Sipa via AP / NTB Vis mer

Høyeste beredskap

I Japan er det registrert 2179 nye smittetilfeller det siste døgnet. Landet, som huser i overkant av 126 millioner innbyggere, har totalt registrert 120 815 smittetilfeller og 1 913 coronarelaterte dødsfall, ifølge ferske tall fra Worldometers.

Japan er nå satt i høyeste alarmberedskap som følge av smittesituasjonen, da bare hovedstaden Tokyo har registrert over 500 nye tilfeller de siste 24 timene.

STOR PÅGANG: Også i Indonesia øker smitte- og dødstallene. Det merkes for produsentene av kister, som opplever en stor pågang. Totalt har landet registrert i overkant av 15 000 dødsfall siden pandemiens start. Foto: Kuncoro Widyo Rumpoko /Pacific Press/ Shutterstock / NTB
STOR PÅGANG: Også i Indonesia øker smitte- og dødstallene. Det merkes for produsentene av kister, som opplever en stor pågang. Totalt har landet registrert i overkant av 15 000 dødsfall siden pandemiens start. Foto: Kuncoro Widyo Rumpoko /Pacific Press/ Shutterstock / NTB Vis mer

Sammenliknet med andre land, er dette tallet lavt. Det er likevel en skarp økning nasjonalt.

India ligger som nummer to, bak USA, på oversikten over flest coronadødsfall i verden. Landet med godt over 1,3 milliarder innbyggere, har i overkant av 131 000 registrerte dødsfall, ifølge tall fra Worldometers.

8,96 millioner av innbyggerne har fått påvist viruset siden pandemiens start, skriver The Guardian. Fortsatt ligger de daglige smittetallene på et sted mellom 40 - 50 000.

TESTES: En kvinne testes for coronaviruset på et marked i Ahmedabad, India, tirsdag. Foto: Ajit Solanki / AP / NTB
TESTES: En kvinne testes for coronaviruset på et marked i Ahmedabad, India, tirsdag. Foto: Ajit Solanki / AP / NTB Vis mer

Australia har hatt svært få smittetilfeller den siste tida, etter at store deler av landet har levd under strenge restriksjoner eller full nedstengning gjennom våre sommermåneder.

Et smitteutbrudd i delstaten South Australia gjorde i går at delstatsmyndighetene innfører strenge restriksjoner for å få kontroll på smitten.

Stenger ned

I Tyrkia har det vært en sterk økning i smittetilfeller den siste tida. Tirsdag kunngjorde statsminister Recep Tayyip Erdogan at landet nå innfører portforbud og stenger en rekke bedrifter og institusjoner for å bremse smitteøkningen, skriver NTB.

I tillegg blir det ekstra begrensninger for mennesker under 20 og over 65 år.

EKSPLODERER: En respirator i India begynte plutselig å brenne, og pasienter i rommet ble evakuert. Reporter: Christian Wehus. Video: KameraOne Vis mer

I Jordan ble nesten 8000 nye tilfeller registrert onsdag, noe som er det høyeste registrerte antallet siden pandemien brøt ut. Totalt har 163 926 personer vært registrert smittet i landet, skriver NTB.

Også Iran sliter med skyhøye smittetall, samtidig som testkapasiteten er lav. Lørdag varslet Irans president Hassan Rouhani en omfattende nedstengning.

- Disse nedstengningene vil tre i kraft 21. november og er helt nødvendige for å kunne redde liv, sa han i en TV-sendt tale lørdag.

Rouhani la til at nedstengningen vil vare på ubestemt tid, for å få ned smitten i landet.

GRAVPLASS: En arbeider forbereder nye gravplasser på Behesht-e-Zahra i utkanten av Irans hovedstad Teheran 1. november. Gravplassen går for å være en av verdens største, med over 1,6 millioner gravlagte på omkring fem kvadratkilometer. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB
GRAVPLASS: En arbeider forbereder nye gravplasser på Behesht-e-Zahra i utkanten av Irans hovedstad Teheran 1. november. Gravplassen går for å være en av verdens største, med over 1,6 millioner gravlagte på omkring fem kvadratkilometer. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB Vis mer

- Folk må innse det bitre faktum at dette problemet vil være med oss i lang tid, og at vi i mellomtida er nødt til å leve med denne uønskede gjesten, sa Rouhani.

Det er foreløpig ikke kjent hvilke tiltak som vil inngå i nedstengningen.

Flere årsaker

- India har vært hardt rammet av bare en smittebølge som har vært mer langvarig og nådde toppen tidlig i september. Iran har hatt tre smittebølger, dels i mars, juli og november, forklarer Nakstad til Dagbladet.

Også i Russland ble det satt ny rekord i både antall smittede og døde torsdag. 23 610 fikk da påvist viruset, mens 463 mistet livet, skriver The Guardian.

ANNERLEDES: Årets julefeiring ser ut til å bli ganske annerledes for mange, og dette er det assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad mener du bør tenke på. Vis mer

Nakstad mener forklaringene på disse globale variasjonene ikke handler mest om temperaturer og årstider, men er et resultat av hvilket tidspunkt smitten kom til landet og hvor raskt man innførte smittebegrensende tiltak.

- Det er også tydelig at land som gjenåpnet samfunnet tidlig etter den første smittetoppen, raskere fikk en ny smittebølge tilbake, sier han.

- Det kan nok skyldes at smittespredningen skyter raskere fart når det i utgangspunktet er mange mennesker i samfunnet som smitter hverandre. I Norge så vi det motsatte; vi nådde svært lave smittenivåer etter påske og hadde lite smittespredning i hele perioden fra mai til september, til tross for at samfunnet gjenåpnet og folk hadde relativt mye kontakt med hverandre.

Bekymret for Afrika

Det afrikanske kontinentet har så langt registrert over 2 millioner coronatilfeller gjennom pandemien, og helsetopper advarer om at en annen bølge er på vei også der, skriver NTB.

Det var Afrikas senter for sykdomskontroll og forebygging (CDC) som torsdag opplyste at kontinentet har krysset milepælen på 2 millioner smittede. Tallene viser også at det også er registrert over 48.000 dødsfall som følge av covid-19 fordelt på de 54 landene.

SØR AFRIKA: Det afrikanske kontinentet har passert 2 millioner smittetilfeller. Til tross for økende smitte i flere land, har enkelte av disse begynt å lette på restriksjonene for å unngå at økonomien kollapser. Her fra byen Port Elizabeth i Sør Afrika fredag 13.11. Foto: Theo Jeptha / AP / NTB
SØR AFRIKA: Det afrikanske kontinentet har passert 2 millioner smittetilfeller. Til tross for økende smitte i flere land, har enkelte av disse begynt å lette på restriksjonene for å unngå at økonomien kollapser. Her fra byen Port Elizabeth i Sør Afrika fredag 13.11. Foto: Theo Jeptha / AP / NTB Vis mer

Det er likevel liten grunn til å sette lit til disse dødstallene på kontinentet. I løpet av noen uker i juli, registrerte Sør-Afrika nesten 60 prosent flere dødsfall en vanlig, selv om relativt få av disse ble registrert som coronadødsfall.

Tirsdag ble det også advart om at befolkningen på kontinentet er i ferd med å bli lei av smittevernet, samtidig som flere land har begynt å lette på restriksjonene for å hindre at økonomien kollapser.

BEGRAVELSE: De som skulle bære kisten var ikledd fullt smittevernutstyr da de skulle følge den kenyanske legen Daniel Alushula til sitt siste hvilested i Khumusalaba, Kenya, fredag 13. november. Legen skal ha dødd av coronaviruset. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB
BEGRAVELSE: De som skulle bære kisten var ikledd fullt smittevernutstyr da de skulle følge den kenyanske legen Daniel Alushula til sitt siste hvilested i Khumusalaba, Kenya, fredag 13. november. Legen skal ha dødd av coronaviruset. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB Vis mer

Afrikanske helsemyndigheter er også dypt bekymret for at kontinentet ikke vil få tilgang på nyutviklede coronavaksiner, ettersom rike land allerede har sikret seg en svært stor andel av dosene, skriver NTB.

Nylig advarte WHOs president Tedros Adhanom om det samme og uttalte at viruset vil fortsette å spre seg og utsette økonomisk gjenoppbygging, dersom folk i fattige land ikke blir vaksinert.

Han kritiserte også land som kjøper langt flere vaksiner enn de trenger.

Ifølge Tedros mangler WHOs vaksinesamarbeid ACT-A for øyeblikket 260 milliarder kroner i midler, hvorav 41 milliarder trengs umiddelbart for å opprettholde framdriften.

- En rettferdig global tilgang til en coronavaksine, er i hvert lands interesse, fastslo Tedros.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer