Ny dyster rekord:

- Vil bli tøffe tider

USA er rammet av nok en dyster coronarekord. Nå advarer helsetopp om at det verste fortsatt er foran dem.

CORONAVIRUS: Smittespredningen i USA fortsetter å nå nye høyder. Det bekymrer en av landets helsetopper. Foto: NTB.
CORONAVIRUS: Smittespredningen i USA fortsetter å nå nye høyder. Det bekymrer en av landets helsetopper. Foto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USA har satt nok en ny dyster coronarekord. Antall coronapasienter på amerikanske sykehus har nå oversteget 100 000 for første gang.

Det er det høyeste antallet så langt under pandemien, og tallet er nærmere doblet siden den første smittebølgen, ifølge The Guardian.

Antall coronarelaterte dødsfall i USA oversteg også 2700 det siste døgnet. Det er det høyeste siden april, ifølge Johns Hopkins-universitetet.

Samtidig ble det onsdag bekreftet over 200 000 nye smittetilfeller i landet.

Sterk advarsel

Det bekymrer Robert Redfield, sjef for USAs nasjonale smittevernsenter (CDC), og en av president Donald Trumps egne helsetopper.

Han kommer med sin kanskje sterkeste advarsel til nå.

ADVARER: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus understreker at coronaviruset fremdeles kan kontrolleres og advarer mot å gi opp kampen. Video: WHO Vis mer

- Virkeligheten er at desember, januar og februar vil bli tøffe tider, uttalte Redfield på et arrangement onsdag ifølge The Washington Post.

- Jeg tror faktisk det vil bli den vanskeligste tida i folkehelsehistorien til denne nasjonen, fortsatte han.

Kan nå 450 000 dødsfall

Helsetoppen mener USA kan nå 450 000 coronarelaterte dødsfall innen februar om denne utviklingen fortsetter. Til nå har over 272 000 personer dødd med coronarelatert sykdom i USA, ifølge Johns Hopkins-universitetet som overvåker smittebildet.

Det er heller ikke første gang helsetoppen advarer om at vinteren kommer til å bli vanskelig. Allerede i april spådde Redfield at den såkalte «andre bølgen» kom til å være verre enn den første.

- Problemene er reelle

Nå advarer han om at pandemien kan nå nye høyder i USA.

- Vi er potensielt der nå. Vi begynner å se 1500 til 2000 til 2500 dødsfall om dagen som følge av viruset. Så ja, dødelighetsproblemene er reelle, og jeg tror dessverre at vi innen februar kan se at nærmere 450 000 amerikanere har dødd av dette viruset, sier han.

Helsetoppen påpekte likevel at landet kan hindre slike dødstall.

Han mener at både bruk av munnbind og sosial distansering er tiltak som fungerer i kampen mot coronaviruset.

Uenig med helsetoppen

Redfield er en av president Donald Trumps helsetopper, men de to har tidligere vært uenige. Seinest i september motsa Trump sin egen helsetopp.

Ifølge The Washington Post sa Redfield den gang blant annet at en vaksine ikke ville være klar for folk flest før sommeren eller høsten 2021. Det var Trump sterkt uenig i.

- Jeg tror han gjorde en feil da han sa det. Det er ikke riktig informasjon. Jeg ringte ham og han sa ikke det til meg og jeg tror han fikk beskjeden. Kanskje han var forvirret, kanskje det kom ut feil. Vi er klare så snart vaksinen er kunngjort, sa Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer