Vil bli venn med verden

Mer enn halvannen måned før Irans nyvalgte president, Hassan Rohani, tar over makta, strekker han ut hånda til verden for å bedre Irans rolle internasjonalt.

JUBEL FOR NYE TIDER: Irans nyvalgte president, Hassan Rohani, varsler nye tider både innenrikspolitisk og utenrikspolitisk.  EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Scanpix
JUBEL FOR NYE TIDER: Irans nyvalgte president, Hassan Rohani, varsler nye tider både innenrikspolitisk og utenrikspolitisk. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Pressekonferansen Rohani holdt i går, viste at han i hvert fall i sin retorikk ønsker å holde valgløftene sine. At han så kjapt etter valget kom med et budskap som er stikk motsatt av det hans forgjenger Mahmoud Ahmadinejad har forfektet i åtte år, tyder på at han har Irans åndelige leder og mektigste mann, ayatolla Ali Khameneis støtte — i hvert fall foreløpig.

Separate forhandlinger
 -Jeg ønsker å gjenoppta Irans etiske og konstruktive relasjoner med verden gjennom å vise moderasjon, sa Rohani på pressekonferansen i går. Han sa også han han ville forhandle separat med den internasjonale forhandlingsgruppa P5+1 (FNs vetomakter pluss Tyskland) for å gjøre det klart hvor Iran står i forhandlingene. 

Rohani hevdet at Irans atomprogram er innenfor internasjonal lovgivning, men sa han vil vise større åpenhet om hva iranerne driver med.  

Full opplutning
Å avslutte atomprogrammet som ble startet i samarbeid med USA under den tidligere sjahen, kom imidlertid ikke på tale, sa Rohani som har så godt som hele den iranske befolkningen, inkludert overklassen og den øvre middelklassen, med seg på det. Den moderate delen av iranerne vil utnytte atomprogrammet til å bygge kjernekraftverk, mens haukene, inkludert Ali Khamenei, blir - trolig ikke uten grunn -  beskyldt for å ha som mål å utvikle atomvåpen.

President Ahmadinejads harde linje i atomspørsmålet har både politisk og verbalt ført til internasjonale sanksjoner som har rammet Iran kraftig økonomisk.  

Vil lette sanksjonene
Det er disse sanksjonene Rohani ønsker å få lettet på, også for å oppfylle sine innenrikspolitiske løfter om å bedre Irans økonomi. Både USA og EU har uttalt seg med forsiktig optimisme etter Rohanis sensasjonelle valgseier i slutten av forrige uke.

Optimismen bunner blant annet i at han ledet den iranske delegasjonen under de internasjonale atomforhandlingene mellom 2003 og 2005. Han fikk jobben av den moderate presidenten Mohammed Khatami, men sa opp da Ahmadinejad ble Khatamis etterfølger.  

«Sjeik-diplomaten»  
Storbritannias tidligere utenriksminister Jack Straw har omtalt Rohani som en «veldig erfaren diplomat», mens han internasjonalt er blitt omtalt som «sjeik-diplomaten».

Israel har vært det mest skeptiske landet når det gjelder valget av Rohani. Statsminister Benjamin Netanyahu sier at ingenting vil bli forandret, noe de fleste israelske politikere er enige i. Også store deler av israelske medier er skeptiske. En kommentator i avisa The Jerusalem Post er bekymret for at en mer moderat iransk holdning vil hindre Vesten i å komme med «en effektiv respons» mot regimet i Iran.

Trita Parsi, leder for for Det iransk-amerikanske råd, har imidlertid en annen oppfatning av saken:

-Det er forståelig at de som frykter fred mer enn krig er bekymret, enten de befinner seg i USA, Israel eller i Iran, sier Parsi.