Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil bli verdens eldste på Everest - igjen

Mens nordmennene avlyser sine ekspedisjoner på grunn av situasjonen i Tibet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 75 år gamle Yuichiro Miura er nå på vei til Nepal for å forberede seg på å bli verdens eldste fjellklatrer på Mount Everest - igjen.Japaneren har nemlig gjort det før, da han sist stod på verdens tak for fem år siden. Men i mellomtiden har landsmannen Takao Arayama slått ham ved å være tre skarve dager eldre da han nådde toppen i 2006. Men den æren varte knapt ett år, ettersom nok en gammel japaner - Katsusuke Yanagisawa - kunne krones til fjelles eldste erobrer da han som 71 år og 63 dager nådde 8850 meter i 2007.

- Jeg føler meg som 40, eller som 30. Og jeg trenger utfordringer uansett hvor gammel jeg er, sa Miura til fremmøtte reportere før han satte seg på flyet i dag morges.

Han har forberedt seg ved å gå rundt med vekter festet til anklene og ved å sove i et trykkammer med lite oksygen.

Nå vil han starte selve ekspedisjonen ved å aklimatisere seg i Nepal, før veien går videre til Lhasa i Tibet.


Urolighetene i Tibet den siste uken har imidlertid gjort det høyst usikkert for årets Everest-ekspedisjoner. Begge de to planlagte norske ekspedisjonene denne våren har blitt tvunget til å kansellere, melder nettstedet Gamme.no.

Kinesiske myndigheter skal ha endret alle klatretillatelser på fjellet for vårsesongen. Det er ikke bare urolighetene i Tibet som er årsaken, men også annonserte kinesiske planer om å bringe OL-fakkelen til topps på verdens høyeste fjell. Kina skal imidlertid ikke ha trukket klatreløyvet til 75 år gamle Miura, sier japaneren selv.


- Regionen har en urolig historie og det er trist at noe slikt som dette har skjedd, kommenterer Miura urolighetene sist uke som har kostet mellom 16 og 80 mennesker livet.

GAMMEL FJELLREV: 75 år gamle Yuichiro Miura er på vei til Mount Everest for å gjenerobre fjellet - og tittelen som verdens eldste klatrer. Foto: Scanpix
GAMMEL FJELLREV: 75 år gamle Yuichiro Miura er på vei til Mount Everest for å gjenerobre fjellet - og tittelen som verdens eldste klatrer. Foto: Scanpix Vis mer

- Ingen formell avgjørelse er tatt på hvordan situasjonen i Kina og Tibet vil påvirke ekspedisjoner - inkludert vår, sier han.

- Jeg håper situasjonen i Tibet vil stabilisere seg til fred snart, sier han.

Den gamle japaneren er en av landets mest legendariske alpinister, og ble verdenskjent for sine eventyr ved Everest allerede i 1970, da han stod på ski ned det sagnomsuste fjellet.

Det hele ble festet til dokumentarfilmen The man who skied down Everest, som vant Oskar for beste dokumentarfilm i 1976.

image: Vil bli verdens eldste på Everest - igjen
OGSÅ GAMMEL: I 2006 fikk denne herren, Takao Arayama, en kort tid på toppen av gammelmannslista. Han slo Miura med tre dager på alderen, men ble året etter slått med ett år av Yanagisawa.
ELDST: Katsusuke Yanagisawa er den regjerende «grand old man» på verdens tak etter at han i mai i fjor besteg fjellet, 71 år og 63 dager gammel.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media