NYE TILTAK: I et forslag som sendes på høring i dag åpner kulturdepartementet for at rettighetshaverne skal kunne registrere IP-adresser som brukes til krenkelser av opphavsretten. Kulturminister Anniken Huitfeldt (bildet) mener forslaget både gir rettighetshavere verktøyet de trenger for å  følge opp krenkelser på nett og ivaretar personvernet.
Foto: Lars Eivind Bones
NYE TILTAK: I et forslag som sendes på høring i dag åpner kulturdepartementet for at rettighetshaverne skal kunne registrere IP-adresser som brukes til krenkelser av opphavsretten. Kulturminister Anniken Huitfeldt (bildet) mener forslaget både gir rettighetshavere verktøyet de trenger for å følge opp krenkelser på nett og ivaretar personvernet. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Vil blokkere fildelere

Kulturdepartementet med nye tiltak mot brudd på opphavsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kulturdepartementet sender i dag på høring et forslag til endringer i åndsverkloven.

Bakgrunnen er at rettigheter til opphavsrettsbeskyttet innhold krenkes i et stort omfang, og at effektiv håndheving ved nettkrenkelser har vist seg vanskelig, skriver departementet i høringsforslaget.

Konstituert statssekretær i Kulturdepartementet, Roger Solheim, mener at de nye forslagene ikke vil ramme privatpersoner på nettet.

- Dette vil ikke påvirke vanlige nettbrukere på noen måte, men for dem som tilgjengeliggjør beskyttet materiale på nettet, kan reglene gi to konsekvenser, sier han til Dagbladet.

Kan kreve identiteten - For det første vil det gjøre det mulig for internettleverandører å blokkere tilgangen til nettsteder som tilbyr ulovlig fildeling.
For det andre gir det rettighetshaverne mulighet til å samle bevis om at deres åndsverk har blitt krenket. De kan lagre IP-adresser, og  deretter gå til en domstol og begjære identiteten bak IP-adressen offentliggjort, sier Solheim.

Hva skal til for at det skjer?

- Da må domstolen veie for og imot om dette en så alvorlig krenkelse av opphavsretten at man oppgir identiteten. Her kommer også personvernet inn.

- Vil følge krenkelser av opphavsrett - Med dette gir vi rettighetshaverne verktøyet de trenger for å følge opp krenkelser av opphavsretten på nett, samtidig som vi ivaretar personvernet, sier kulturminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding.

I forslaget åpner departementet for at rettighetshaverne skal kunne registrere IP-adresser som brukes til krenkelser av opphavsretten, og at slik registrering ikke krever egen konsesjon.

- Internettleverandører skal kunne blokkere tilgangen til Pirate Bay og lignende nettsteder, sa Huitfeldt på pressekonferansen, ifølge Journalisten.

Kan blokkeres Departementet foreslår lovregler som regulerer tilgang til opplysninger om identiteten bak IP-adresser - altså hvilket abonnement som kan knyttes til en IP-adresse som er benyttet til opphavsrettskrenkelser.

Samtidig vil Huitfeldt legge til rette for at nettsteder som bidrar til å bryte opphavsretten i stort omfang kan blokkeres.

- Det er ikke sikkert det er enighet om forslaget, men jeg opplever at det var sterkere motsetninger for bare et par år siden, sier Huitfeldt til Journalisten.

Rapporteres til Datatilsynet Samtidig må registreringen rapporteres inn til Datatilsynet, som også kan føre tilsyn med at dette skjer på forsvarlig måte.

Reglene for hvordan rettighetshavere skal kunne få ut informasjon om hvem som står bak en IP-adresse som er benyttet til ulovlig fildeling, foreslås forenklet og tydeliggjort.

- Frykter for personvernet - Arbeiderpartiet starter med dette en krig de er dømt til å tape, sier Sveinung Rotevatn, leder i Unge Venstre.

Unge Venstre mener de nye tiltakene fra departementet innebærer en uakseptabel privatisering av rettshåndhevelse, og frykter for personvernet.

- Dette føyer seg inn i rekken av inngripende tiltak fra en regjering som totalt mangler ideologisk ryggrad i personvernspørsmål. Datalagringsdirektivet var tydeligvis bare begynnelsen. Nå skal altså private selskaper kunne registrere IP-adresser og på den måten overvåke hva norske borgere driver med på nettet.