Vil boikotte leseprøve

Norsklærere raser over lesetesten som landets tiendeklassinger har i dag. Elevaksjonen i Bergen oppfordrer alle til å boikotte prøven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lesetesten er den første av en rekke nasjonale tester som skal arrangeres.

- Politikerne er mer opptatt av å måle kvaliteten på elevene, enn å gjøre noe for å heve den, sier Sture Nome som er leder for skriftstyret i Landslaget for norsklærere. I dag leser alle landets 10.-klassinger de samme tekstene og svarer på de samme spørsmålene. Det er første gang det holdes en slik nasjonal prøve her i landet, og det er ikke bare norsklærerne som er skeptiske. Elevaksjonen i Bergen frykter at de nasjonale prøvene skal skape større forskjeller mellom elevene i den norske skolen.

- Prøvene representerer en farlig tendens i norsk skole: økt sortering av elevene og økt adgang til å privatisere og konkurranseutsette utdanningssektoren, sier talsperson Mathias Hunskår Furevik.

Redd for misbruk

Norsklærerne frykter at resultatene av testen kan bli misbrukt.

- Prøvene vil vise oss hva elevene kan og ikke kan. Men verken vi lærere, eleven selv eller foreldrene har fått vite hva vi skal gjøre med resultatene. Dersom det viser seg at elevene er for dårlige, så er det ikke satt av penger til å gjøre dem bedre, sier Nome.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer