Vil boikotte leseprøve

Norsklærere raser over lesetesten som landets tiendeklassinger har i dag. Elevaksjonen i Bergen oppfordrer alle til å boikotte prøven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lesetesten er den første av en rekke nasjonale tester som skal arrangeres.

- Politikerne er mer opptatt av å måle kvaliteten på elevene, enn å gjøre noe for å heve den, sier Sture Nome som er leder for skriftstyret i Landslaget for norsklærere. I dag leser alle landets 10.-klassinger de samme tekstene og svarer på de samme spørsmålene. Det er første gang det holdes en slik nasjonal prøve her i landet, og det er ikke bare norsklærerne som er skeptiske. Elevaksjonen i Bergen frykter at de nasjonale prøvene skal skape større forskjeller mellom elevene i den norske skolen.

- Prøvene representerer en farlig tendens i norsk skole: økt sortering av elevene og økt adgang til å privatisere og konkurranseutsette utdanningssektoren, sier talsperson Mathias Hunskår Furevik.

Redd for misbruk

Norsklærerne frykter at resultatene av testen kan bli misbrukt.

- Prøvene vil vise oss hva elevene kan og ikke kan. Men verken vi lærere, eleven selv eller foreldrene har fått vite hva vi skal gjøre med resultatene. Dersom det viser seg at elevene er for dårlige, så er det ikke satt av penger til å gjøre dem bedre, sier Nome.

Leseprøven er bare den første av en rekke nasjonale prøver som skal gjennomføres her i landet. Seinere i vår skal tiendeklassingene ha nasjonal prøve i matematikk og engelsk.

Fjerdeklassingene skal testes i lesing og matematikk. Resultatene blir offentliggjort slik at både den enkelte elev, foreldre og skole kan gå inn på Internett på skoleporten.no og sjekke hvor de ligger på skalaen.

- Snikinnføring

- Dette er en snikinnføring av karakterer på barneskolen. Det er meget betenkelig at elever som bare går i fjerde klasse får en slik eksakt evaluering, mener Nome. Elevaksjonen er også kritisk til Kristin Clemets skoleport.

- Skoleporten innfører en ytre kontroll på skolesektoren. Nasjonale prøver er med på å gi større forskjeller i skolen, større ensretting og utstøting av dem som klarer seg dårligst. Vi oppfordrer alle til å boikotte prøven og helle sand i Kristin Clemets maskineri, sier Hunskår Furevik.

FÅR MOTBØR: Kristin Clemet (H)