Vil bombe 1200 mål over tre dager

USA har skissert opp nye angrepsplaner mot Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har vært en røff uke i forholdet mellom USA og Iran, der de to lands presidenter har kommet med harde utfall mot hverandre.

Bare dager etter at president George W. Bush advarte sin kollega i Teheran om at USA «vil gå til konfrontasjon før det er for sent», kommer det rapporter om at det amerikanske forsvarsdepartementet har lagt nye planer for hvordan et eventuelt angrep mot Iran skal skje.

Der det tidligere var snakk om begrensede militæroperasjoner mot Irans atomanlegg, ser Pentagon nå på muligheten for en tre dagers blitzkrig mot 1200 militære mål i Iran, skriver britiske The Times.

- Mer strategisk

- De planlegger å utradere hele det iranske militæret, sier Alexis Debat, som leder avdelingen for terrorisme og nasjonal sikkerhet ved Nixon-senteret, en «think tank» i Washington.

I forbindelse med et møte i regi av det konservative tidsskriftet The National Interest, sa forsvarsanalytikeren til The Times at det amerikanske militæret hadde bestemt seg for hvilken strategi de vil følge ved et eventuelt angrep.

- Enten du går for en begrenset militæroperasjon eller for en aksjon rettet mot alle militære mål, vil reaksjonen fra iranerne bli den samme. Etter hans mening var det en «veldig legitim strategisk kalkulering».

Som Dagbladet.no skrev tidligere i uka, advarte president Bush mot at hele Midtøsten ville havne i et kjernefysisk holocaust dersom Iran får fortsette sitt atomprogram.

STRIDENS KJERNE: Dette satelittbildet viser atomanlegget i Natanz. Iran har denne uka fått ros for sin samarbeidsvilje når det gjelder inspeksjon av dette anlegget. Irans eksil-parlament mener imidlertid at det finnes flere slike anlegg IAEA ikke har besøkt. Foto: REUTERS/Courtesy of DigitalGlobe-ISIS/SCANPIX
STRIDENS KJERNE: Dette satelittbildet viser atomanlegget i Natanz. Iran har denne uka fått ros for sin samarbeidsvilje når det gjelder inspeksjon av dette anlegget. Irans eksil-parlament mener imidlertid at det finnes flere slike anlegg IAEA ikke har besøkt. Foto: REUTERS/Courtesy of DigitalGlobe-ISIS/SCANPIX Vis mer

Kilder i Washington bekrefter at «temperaturen er i ferd med å stige innenfor Bush-administrasjonen», og at presidenten nå forsøker å sende klare signaler, både til Iran og Sikkerhetsrådet.

USA har uttrykt sterk misnøye med at medlemmene av Sikkerhetsrådet etter deres mening bidrar til å svekke utformingen av en tredje FN-resolusjon mot Iran.

Ros fra atomenergibyrået

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA ga denne uka ros til Iran, og kunne melde om «betydelig samarbeidsvilje» fra Irans side når det gjaldt inspeksjon av det omstridte atomanlegget i Natanz, og at anrikingen av uran gikk saktere enn forventet.

Mohamed El-Baradei, fredsprisvinner og leder for atomenergibyrået, tillot seg derfor å være forsiktig optimist da han snakket med det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

- For første gang er vi blitt enige med iranerne om et slags veikart og en tidsplan for når ubesvarte spørsmål må være oppklart, sier IAEA-sjefen i intervjuet gjengitt av nyhetsbyrået AP.

Andre frykter at inspektørene fra atomenergibyrået lar seg lure av iranerne.

- Det finnes en rekke atomanlegg IAEA ikke engang har besøkt. De gir gode skussmål til et regime som er kjent for å føre folk bak lyset, sier Alireza Jafarzadeh, talsmann for Det iranske eksil-parlamentet (National Council of Resistance). Det var de som avslørte at anrikingen av uran i Natanz.

Teheran har lovet å svare på flere spørsmål vedrørende landets atomprogram innen november. I Washington frykter man imidlertid at dette bare er uthaling av tid for å forhindre nye sanksjoner.

Vil bombe 1200 mål over tre dager
<B>I PERSIABUKTA:</B> Dette bildet viser amerikanske marinesoldater stasjonert i Persiabukta.
SISTE SJANSE: Mohamed El-Baradei var forsiktig optimist med tanke på samarbeidet mellom Iran og IAEA. Samtidig advarer han Teheran om at dette er siste sjanse.