Vil bombe i Finnmark

Forsvaret vil åpne et 200 kvadratkilometer stort område i Porsanger kommune på Finnmarksvidda for øvelsesbombing fra allierte fly. For reinsamene i området føles det som en hard dom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inntil nå har ikke Norge tillatt øving i Norges nordligste fylke, men restriksjonene er i ferd med å forsvinne, skriver Aftenposten. Nå står NATOs bombefly klare for å slippe bomber på norsk og samisk jord - med Forsvarets velsignelse. Allerede til våren skal engelske kampfly skyte kuler mot bakkemål i Halkavarre skytefelt i Porsanger. Området er ettertraktet i militære kretser fordi det er et sted det går an å øve med laserstyrte bomber.

Frykt blant samene

Men bakken som kan bli bombemål er også sommerbeite. Samene frykter store skader på reinflokkene og forgiftning av store områder av naturen som er grunnlag for deres livsform.

- Dette er som å høre sin egen dødsdom opplest, sier reineier Samuel John N. Anti til avisen Sagat.

Til nå har samene fått rundt 200 000 kroner i året i erstatning for at det norske militæret skyter i deres land. Nå planlegger forsvaret at det skal være hundre øvelsesdøgn i året i området mot femti tidligere. I tillegg kommer altså bombeplanene.

- Vi aksepterer ikke økt bruk av området, og vil gå til namsretten for at all militær bruk av Halkavarre skal opphøre, sier advokat Geir Haugen som representer de berørte reinsamene i området til Aftenposten. Han hevder også at forsvaret brukte lureri for å skaffe seg rett til bruk av området på 50-tallet.

- Forfedrene til dagens reineiere i området kunne ikke nok norsk til å forstå hva Forsvaret ønsket, uttaler han til Aftenposten.