Vil bore i Lofoten

Næringsminister Odd Eriksen (Ap) ønsker leting etter olje i Lofoten i framtida. Derfor går han i mot vern av kysten utenfor Lofoten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eriksen som i går la fram den rødgrønne regjeringens næringspolitikk for LOs næringspolitiske utvalg, er ivrig tilhenger av oljeboring i nord. Han sier han lever godt med Soria Moria-erklæringen som «freder» Lofoten, det såkalte Nordland 6, i fire år.

Ikke varig vern

-  Jeg mener at det vil være uriktig å verne Lofoten for all framtid, så jeg vil gå mot varig vern i forvaltningsplanen. Jeg er veldig opptatt av å få utnyttet ressursene under sokkelen, sier Eriksen.

-  Jeg er særlig fornøyd med at Nordland 7, Vesterålen, kan bli åpnet for oljevirksomhet i forbindelse med forvaltningsplanen. Da vil det bli klart om det er aktuelt å åpne hele Nordland 7 eller om vi får en trinn for trinn-åpning gjennom blokktildeling. I framtida må vi gjenåpne Nordland 6. Det er viktig å utnytte mulighetene for vekst og ny giv for Nord-Norge. Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet skal bære videreutviklingen av velferdssamfunnet, sier Eriksen.

Enoksen irriterte

Han understreker at oljepolitikken ligger under olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp).

For ikke lenge siden irriterte Enoksen opposisjonen og miljøbevegelsen ved å fortelle at han har snudd i synet på olje- og gassvirksomhet i nord, og vil kombinere utvinning av naturressursene med miljøhensyn. Og utenriksminister Jonas Gahr Støre sa nylig til Dagbladet at Norge må satse tungt på olje- og gassproduksjon i Barentshavet for å sikre suverenitet og innflytelse på miljøområdet.

Eriksen understreker at man må ha et våkent blikk for miljø- og fiskerihensynene i området. Eriksen lovet i går en aktiv stat som skal gå i dialog med næringslivet. Han forsikret at statlig og nasjonalt eierskap skal sikres. Han opplyste også at regjeringen utarbeider en ny ervervslov som skal hindre at lønnsomme arbeidsplasser legges ned.

 BORING ELLER VERN?  Næringsminister Odd Eriksen vil ikke ha varig vern av Lofoten. Foto: Mette Møller
BORING ELLER VERN? Næringsminister Odd Eriksen vil ikke ha varig vern av Lofoten. Foto: Mette Møller Vis mer
GIR GASS: Næringsminister Odd Eriksen.
GIR GASS: Utenriksminister Jonas Gahr Støre.