Vil bortvise utlendinger som truer «folkehelsa»

Nytt forslag fra inkluderingsdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Arbeids- og inkluderingsdepartementet ønsker ny hjemmel i Utlendingsloven som gjør det mulig å bortvise utlendinger som er en fare for folkehelsa.

- Det må være en sykdom som Verdens helseorganisasjon mener har epidemisk potensiale, at det dreier seg om en epidemi eller at det kan utvikle seg til det, sier seinorrådgiver Solveig Paulsen i Innvandringsavdelingen i departementet til Dagbladet.no.

Det kan også dreie seg om smittsom sykdom som er av en slik art at landet har satt igang spesielle beskyttelsestiltak overfor egne borgere. Utlendingsmyndighetene forutsetter et tett samarbeid med helsemyndighetene i slike saker.

Departementet har sendt forslag om endring i Utlendingsloven på høring. I dag er det slik at man kan bortvise en utlending fra Norge som truer den nasjonale sikkerheten, offentlig orden og hensynet til internasjonale forbindelser for Norge. Paulsen ser for seg at bestemmelsen sjelden vil være aktuell, og kan ikke si hvilke sykdommer det vil dreie seg om.

Antakelig vil sykdommer som fulgeinfluensa og andre sykdommer man frykter kan spre seg på denne måten, komme inn under bestemmelsen.

EU-samkjøring

Høringsfristen er kort, den er satt til 17. februar. Bakgrunnen for forslaget er et EU-direktiv om nye regler for grensekontroll. EU-kommisjonen vil innføre felles regler på området, og ønsker at den nye regelen skal tre i kraft innen 1. september 2006. Grunnen til at det haster er at departementet anser dette som en lovendring, den må derfor forelegges Stortinget før sommeren.

Den siste versjonen av forordningen fra EU er det enighet om i EU-parlamentet og i EUs råd.

INKLUDERINGSMINISTEREN MARKERER SEG: Bjarne Håkon Hanssen i hardt vær i går. I dag vil departementet hans utvide retten til å kaste ut utlendinger. Foto: Bjørn Langsem
INKLUDERINGSMINISTEREN MARKERER SEG: Bjarne Håkon Hanssen i hardt vær i går. I dag vil departementet hans utvide retten til å kaste ut utlendinger. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Det er § 27 i utlendingsloven, som tar for seg i hvilke tilfeller man kan bortvise en person, som inkluderingsdepartementet ønsker å utvide til å gjelde personer som er en fare for folkehelsa. Utlendinger som har arbeidstillatelse, oppholdstillatelse eller bosettingstillatelse kan ikke bortvises etter denne paragrafen.

Markert på innvandring

Den nye inkluderingsministeren Bjarne Håkon Hanssen har markert seg i innvandringspolitikken de siste dagene.

I forrige uke varslet ministeren at han ønsker å innføre nye, knallharde regler for innvandring til Norge etter dansk inspirasjon. Blant annet vil han innføre aldersgrense på mellom 21 og 24 år for å få lov til å ta utenlandsk ektefelle til Norge og vurdere forbud mot søskenbarnekteskap.

Forslagene har ført til skarpe reaksjoner både fra opposisjonspartiene og innad i regjeringspartiene. Kritikere er sjokkert over innstrammingsønsket, som er blitt kalt FrP-politikk.

Det nye forslaget om bortvise syke utlendinger kommer uavhengig av forrige ukes utspill, og er et resultat av arbeid i EU.

- Dette er en kan-bestemmelse, ikke en bestemmelse som sier at man må bortvise, det må ligge en konkret, helsefaglig vurdering bak i hvert enkelt tilfelle, avslutter Paulsen.

<B>PANDEMIER OG EPIDEMIER:</B> Det er Verdens helseorganisasjons vurdering av farlige sykdommer som skal være utslagsgivende for utkastelse.