Vil bøtelegge brannhelten

Natt til lørdag reddet brannmann Jahn Aage Martinsen (46) livet til en 19 år gammel jente i en storbrann i Kristiansund. Nå kan han bli bøtelagt fordi han ikke ventet på sikring før han gikk inn i det brennende huset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannen krevde livet til en 29 år gammel mann, og det kunne fort gått nok et menneskeliv tapt hvis ikke røykdykkeren hadde tatt seg inn i det brennende huset umiddelbart. Livet til 19-åringen var minutter fra å ebbe ut, og bare den snarrådige opptredenen fra de to brannfolkene hindret en enda større tragedie. I tillegg til at røykdykkerne løp inn i huset uten sikring, ga Martinsen trykkluftsmaska si til jenta for å holde liv i henne.

- Vi rykket ut med tre biler, og var framme på rundt 30 sekunder siden huset det brant i ligger rett ved brannstasjonen, sier brannsjef Edvin Olsen i Kristiansund til Dagbladet.no.

- To av røykdykkerne ble ferdige med å kle på seg før de andre, og de vurderte situasjonen så hektisk at de bestemte seg for å gå inn uten at den påkrevde sikringsmannen bak dem. De visste at det var ei jente på loftet, og mente det ikke var fare for deres egen sikkerhet, sier Olsen.

Det er ikke i tråd med instruksen, og kan føre til at de to røykdykkerne får en straffereaksjon.

Risikerer bot

Ifølge NRK risikerer de bot fra Arbeidstilsynet. Så konkret vil ikke tilsynet være overfor Dagbladet.no, men de innrømmer at de ser på saken.

- Vi har jobbet litt med saken for å finne ut om dette er en sak for oss eller Direktoratet for brann og elsikkerhet, sier distriktssjef Olaug Flø Brekke hos Arbeidstilsynet i Kristiansund.

- Vi må først få en avklaring om hvilket tilsyn saken skal ligge under, før det kommer eventuelle reaksjoner. Det er altfor tidlig å si noe om det nå, sier hun til Dagbladet.no.

Brannsjef Olsen i Kristiansund tror ikke det kommer noen krass reaksjon etter brannfolkenes innsats.

- Jeg tror ikke de får noen bot, men Arbeidstilsynet og politiet må gjøre det de må, sier han.

Vurderer å skaffe følgemasker

Brannmann Jahn Aage Martinsen har fri fra jobben i dag, og har ikke vært tilgjengelig for kommentar. Han snakket med lokalavisa Tidens Krav rett etter brannen, før det ble kjent at saken kan få etterspill.

- Vi gikk rett opp og hamret på døra til soverommet til jenta. Hun fikk åpnet døra, og jeg gikk inn og lukket døra slik at minst mulig røyk skulle komme inn der. Deretter måtte jeg roe ned situasjonen litt. Alle får mer eller mindre panikk i slike situasjoner, sa Martinsen.

Han la hånda rundt jenta, og hjalp henne ned til gata gjennom den tjukke røyken.

- Maska var nok absolutt med på å berge livet henne.

Martinsen måtte sendes til sykehus med røykforgiftning, men det tok ikke 46-åringen så tungt.

- Det er godt å tenke på at vi tross alt fikk berget et liv, sier han.

Brannvesenet vurderer nå å skaffe seg trykkluftsmasker med følgemaske, slik at de lettere kan gi folk tilgang på luft.