Vil bøtelegge sene barnehageforeldre

En barnehagebestyrer i Stavanger har sett seg lei på foreldre som henter barna sine etter stengetid. Nå truer hun med å skrive ut bøter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den private barnehagen Fredheim i Stavanger har åpent fra 07.30 til 16.30. Men de ansatte må ofte jobbe etter stengetid fordi foreldrene ikke rekker å hente barna i tide.

250,-

Styrer Anne Elisabeth Kielland har derfor sendt brev til alle foreldrene, der hun varsler at forsinka foreldre vil bli bøtelagt med 250 kroner for hver påbegynte halvtime.

- Forsinkede foreldre gjør at vi må ha to ansatte på overtid. Dette fører til store overtidsutbetalinger og avspasering, noe som tærer på et allerede presset budsjett, sier styrer Anne Elisabeth Kielland til VG.

- Barnehagen er blitt en ren oppbevaringsplass for enkelte, sier hun.

Ministeren uenig

Kielland får liten støtte for sine sanksjoner. Barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim presiserer at det er ingenting i lovverket som hindrer barnehagestyreren i å bøtelegge forsinka foreldre, men mener hun bør tenke seg om.

- Dette er ganske drastisk. Mitt råd er å prøve med det gode først. Dette er feil vei å gå i forhold til det servicetilbudet vi skal prøve å gi befolkningen vår, sier statsråden.

Barnehagen får kommunal støtte fra Stavanger kommune. Også der er man sterkt skeptiske til framgangsmåten.

- Vi er skeptiske til at det blir sendt ut varsel om bøter, og at barna risikerer å bli utvist. Vårt råd har vært at man skal være litt varsom med å sende ut slike varsler uten videre. Slikt må klareres med kommunen først, sier direktør Kjell Arvid Berland i Stavanger kommunes avdeling for oppvekst og levevilkår til VG.

På grunn av kommunens reaksjon har styreren valgt å ikke fatte noe offisielt vedtak, men venter med å legge fram saken for et nye barnehagestyret først til høsten.