Vil bøtelegge unge ølkjøpere

Sosialdepartementet vil vurdere om ungdom under 18 år som kjøper øl bør bli bøtelagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagligvarebransjen krever at det blir ulovlig for ungdom under 18 år å kjøpe øl. I dag er bare ulovlig å selge alkohol til mindreårige. Sosialdepartementet vil vurdere forslaget.

Ungdom under 18 år kan fritt - med alle lovlige midler - forsøke å kjøpe alkohol i dagligvarebutikkene, uten at det får noen konsekvenser for dem. Det vil bransjen ha slutt på.

- Vi vil ansvarliggjøre kjøperen. Det er ikke riktig at butikkene og de butikkansatte skal ta alt ansvaret når mindreårige klarer å få kjøpt øl, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) til Aftenposten.

Han ser for seg at ungdommer som forsøker å kjøpe øl får et forelegg. Butikker som selger alkohol til mindreårige kan få inndratt bevillingen. I tillegg risikerer de ansatte sparken.

Utspillet kommer i forbindelse med forslaget til endringer av alkoholloven, som nå er ute til høring.

Sosialdepartementet stiller seg ikke helt avvisende til forslaget.

- Vi er åpne for å vurdere dette nærmere, men vi må ha hovedfokuset på butikkene og de som selger alkohol. Det er de som har bevilling til salg, og derfor har et selvstendig ansvar, mener statssekretær Jan Otto Risebrobakken i Sosialdepartementet.

(NTB)