Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil bremse budrundene

Finansminister Kristin Halvorsen mener selgere og kjøpere presses til å ta forhastede avgjørelser om millioner av kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 1. januar 2007 blir det forbud mot at eiendomsmeklere formidler bud når budgiver har satt en såkalt akseptfrist kortere enn 24-timer fra den siste annonserte visningen.

Bryter eiendomsmeklerne den nye forskriften, som blir fastsatt av Finansdepartementet i dag, vil de kunne miste konsesjonen til å formidle boliger.

-  Kjøler ned budrunden

Det betyr i praksis at potensielle boligkjøpere vil være garantert at boligen ikke er solgt mens de fortsatt er på visning.

-  Dette er et klimatiltak for å kjøle ned budrundene slik at selger og kjøper ikke skal presses til å ta kjappe avgjørelser. Boligkjøpere skal ha tid til å gjøre veloverveide beslutninger om det som jo er den største investeringen de fleste mennesker gjør, sier Kristin Halvorsen.

Selger før visning

Finansministeren har sett seg lei på at boliger gjerne er solgt allerede før første visning. Hun mener den nye forskriften gir store fordeler - til både kjøper og selger.-  For kjøper vil det gi en mulighet til å vurdere boligens beskaffenhet og vurdere egen økonomi grundig for å finne ut hva man egentlig har råd til, sier hun.

For selgers del mener Halvorsen det vil være en fordel at selger ikke trenger å ta stilling til det første budet før andre bud eventuelt har kommet inn.

 SKEPTISKE: Boligkjøper Camilla Tully 8t.h). og samboeren Bjarte Aune Olsen er skeptiske til Kristin Halvorsens nye forskrift. Mekler Morten Hennie (t.v) ønsker den hjertelig velkommen. Foto: JOHN T. PEDERSEN
SKEPTISKE: Boligkjøper Camilla Tully 8t.h). og samboeren Bjarte Aune Olsen er skeptiske til Kristin Halvorsens nye forskrift. Mekler Morten Hennie (t.v) ønsker den hjertelig velkommen. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

-  Men det vil jo fortsatt bli heftige budrunder med masse stress for alle parter, etter de første 24 timene?

-  Jo, men da er det ikke lengre snakk om kjærlighet-ved-første-blikk-kjøp, sier hun.

Formann i Norges Eiendomsmeglerforbund, Øivind Andreas Tandberg, er svært kritisk til forskriften og ber henne snu.-  Det er veldig lite gjennomtenkt å innføre et så rigid regelverk. Det vil skape komplikasjoner ingen er tjent med. Blant annet vil det bli håpløst å kontrollere budgivers finansieringsevne 24-timer etter kveldsvisning, noe som gjerne betyr en gang ut på kvelden når bankene er stengt.

Direkte til selger

Tandberg frykter mekleren vil bli satt ut av spill med den nye forskriften. Den forhindrer nemlig ikke at selger selv kan ta imot bud.-  Hvis en mulig kjøper er veldig interessert, vil kjøper måtte legge inn budet direkte til selger. Da er vi redd for at budprosessen flyttes bort fra mekleren. Uten full oversikt vil ikke mekleren kunne behandle alle potensielle kjøpere likt, sier han.

Kristin Halvorsen avviser at den nye forskriften vil føre til at flere går utenom eiendomsmekleren og mener det ikke er intensjonen.-  Nei, jeg tror at vi har greid å finne balansepunktet hvor vi kjøler ned prosessen til fordel for alle parter. Vi ønsker at slaget skal skje uten en mekler, sier hun.

Hele Norges coronakart