Vil bremse russefylla

Tippemidler og PR-konsulenter skal redde russens dårlige rykte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Flatfyll, hærverk og voldtekt er stikkord som går igjen i omtalen av russen og russetida. I kveld er det nytt russetreff på Tryvann i Oslo - en fest som har skapt skandaleoverskrifter.

Nå skal russens image rustes opp ved hjelp av midler fra Extra-spillet og proffe pr-rådgivere, skriver Dagsavisen.

Totalt 800.000 kroner skal spyttes inn i russefeiringa over tre år.

Pengene kommer fra stiftelsen Helse og Rehabilitering, som fordeler midler fra Extra-spillet til forskjellige ideelle organisasjoner. Tippemidlene har tradisjonelt gått til organisasjoner som Kreftforeningen, Foreningen for hjertesyke barn, Autismeforeningen, Norges Handikapforbund og Cerebral Parese-foreningen. Nå er det russens tur.

Vil stoppe fylla

Pengene kommer fra Forbundet Mot Rusgift, som har mottatt Extra-midler øremerket til et eget russeprosjekt. De er bevilget 280.000 kroner årlig i tre år.

- Målet er å redusere rusbruken og få den inn i kontrollerte rammer. Det handler om forebygging. De siste årene har vi sett at russen har vært involvert i både ulykker, fyllekjøring og voldtekter, og dette har en klar sammenheng med inntak av rusmidler. Jeg tror mindretallet av russen ønsker en rølpete russefeiring, sier Knut Reinås, leder i Forbundet Mot Rusgift (FMR) til Dagbladet.no.

FMR har hyret PR-byrået Lynx til å gjøre jobben.

- Vår jobb er å snu den negative utviklingen vi ser blant russen, og for å få til det må vi samarbeide med dem det gjelder. Vi tok kontakt med russens hovedstyre i Oslo og Akershus, som var veldig interessert i et samarbeid, sier Turid Bråthen, daglig leder i Lynx og redaksjonssekretær i magasinet «Mot Rusgift», som utgis av FMR.

Driver veldedighet

Deler av pengene ble brukt på en alkoholfri russekonsert i Oslo i går. Til høsten blir alle landets russepresidenter invitert til et felles møte i Oslo for å drøfte russetida. Dette er andre gang et slikt møte blir gjennomført.

- I 2003 kom det 125 russepresidenter fra hele landet, sier Turid Bråthen,

En del av oppdraget til PR-byrået består i å jobbe opp mot medier.

- Dette handler ikke om imagebygging, det er snakk om å spre info om at russen faktisk gjør noe annet enn fyll og fest. Blant annet samler de inn penger til barn og unge. Vi trenger media for å snu den negative utviklingen, sier Bråthen.

FMR og Lynx samarbeider med politidirektoratet, politidistriktene, veidirektoratet og utdanningsforbundet for å snu den negative russe-utviklinga.

- Vi fant ut dette var en oppgave vi ville ta på oss og forsøke å snu, og har jobbet med det i to-tre år. Våre samarbeidspartnere har ikke hatt krefter og mot til å utfordre russen på dette, sier Knut Reinås.

- Selvforskyldt

Forbundsleder Gunnar Buvik i Norges Handikapforbund, som også mottar Extra-midler, synes det er merkelig at russen mottar penger fra Helse og Rehabilitering.

- Jeg er veldig overrasket over at russen får penger til å bygge seg et bedre image. Om man skaffer seg et dårlig rykte er det jo selvforskyldt, sier Buvik til Dagsavisen.

- Ikke en krone av disse pengene går direkte til russen. Helse og Rehabilitering gir støtte til tre forskjellige områder, deriblant forebygging, sier Reinås.

- Hva betaler dere Lynx for jobben?

- I et så stort prosjekt trenger vi hjelp utenfra, og de får en andel for å gjøre jobben. For oss er det billigere å leie eksterne enn å betale våre egne ansatte til å gjøre jobben, sier Knut Reinås.

Turid Bråthen i Lynx avviser at byrået tjener gode penger på russejobben.

- Dette er ikke noe vi blir rike på. For oss er dette en viktig og spennende jobb, sier Bråthen.

Nye venner

Bråthen forteller at en undersøkelse gjennomført blant 4200 russ viste at det de ønsket seg aller mest ut av russetida var nye venner.

- Du får ikke nye venner når du ligger dritings under et tre, sier Bråthen, som opplever russen som svært positive til prosjektet.

Russepresident i Oslo og Akershus, Sophie Fuglesang, er drittlei av alle de negative presseoppslagene om russen, og er kjempeglad for støtten fra Forbundet Mot Rusgift.

- Det er fantastisk med voksne mennesker som ser russen som noe annet enn fyll og fest og uansvarlige mennesker. Vi vil vise at russen også kan være noe positivt, sier Fuglesang.

Hun håper prosjektet på sikt kan bidra til å minske den ekstreme russefylla.

- Dette er første året, og et sted må vi starte. Men jeg tror det kan hjelpe, sier Fuglesang til Dagbladet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer