Vil bruke 4,5 mrd oljekroner ekstra

Regjeringen vil bruke 4,5 milliarder oljekroner ekstra i revidert nasjonalbudsjett for å dekke opp for manglende skatte- og avgiftsinntekter. Utgiftene økes med 1,4 milliarder, men er i sin helhet foreslått dekket inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
 • Vil gi Aetat 160 nye stillinger
 • Vil gi 284 mill. til nordsjødykkerne
 • 100 millioner ekstra til rusmisbrukere
 • 100 millioner ekstra til politiet
 • Kutter i film- og avisstøtte

  Da statsbudsjettet for 2004 ble vedtatt sist høst var det såkalte strukturelle oljekorrigerte underskuddet på 50,7 milliarder kroner. Men nye anslag for skatter, avgifter, dagpenger og renter bidrar til å øke underskuddet til 55,2 milliarder kroner.

  Blant annet bidrar lav prisvekst til å bremse veksten i momsinnbetalingene. Lavere lønnsvekst enn tidligere anslått trekker også i retning av at skatteinngangen blir noe lavere enn tidligere forutsatt.

  De 4,5 milliardene foreslår regjeringen å hente fra oljefondet. Dette fører til at regjeringen tøyer den såkalte handlingsregelen maksimalt. Den tilsier at det kan brukes 4 prosent av oljefondets verdi, men nå bruker regjeringen nærmere 21 milliarder kroner mer enn om den hadde fulgt handlingsregelen slavisk.

  I tillegg foreslår regjeringen å øke utgiftene med 1,4 milliarder kroner, men disse økte utgiftene skal dekkes inn ved kutt andre steder og økte inntekter på enkelte områder.

  (NTB)

<B>BRUKER MILLIARDER: Finansminister Per Kristian Foss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer