Vil bruke 4,5 mrd oljekroner ekstra

Regjeringen vil bruke 4,5 milliarder oljekroner ekstra i revidert nasjonalbudsjett for å dekke opp for manglende skatte- og avgiftsinntekter. Utgiftene økes med 1,4 milliarder, men er i sin helhet foreslått dekket inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
 • Vil gi Aetat 160 nye stillinger
 • Vil gi 284 mill. til nordsjødykkerne
 • 100 millioner ekstra til rusmisbrukere
 • 100 millioner ekstra til politiet
 • Kutter i film- og avisstøtte

  Da statsbudsjettet for 2004 ble vedtatt sist høst var det såkalte strukturelle oljekorrigerte underskuddet på 50,7 milliarder kroner. Men nye anslag for skatter, avgifter, dagpenger og renter bidrar til å øke underskuddet til 55,2 milliarder kroner.

  Blant annet bidrar lav prisvekst til å bremse veksten i momsinnbetalingene. Lavere lønnsvekst enn tidligere anslått trekker også i retning av at skatteinngangen blir noe lavere enn tidligere forutsatt.

  De 4,5 milliardene foreslår regjeringen å hente fra oljefondet. Dette fører til at regjeringen tøyer den såkalte handlingsregelen maksimalt. Den tilsier at det kan brukes 4 prosent av oljefondets verdi, men nå bruker regjeringen nærmere 21 milliarder kroner mer enn om den hadde fulgt handlingsregelen slavisk.

  I tillegg foreslår regjeringen å øke utgiftene med 1,4 milliarder kroner, men disse økte utgiftene skal dekkes inn ved kutt andre steder og økte inntekter på enkelte områder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer