Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil bruke alle midler mot Irak

PARK CITY (Dagbladet): - Vi vil ta i bruk alle midler som står til vår rådighet, sier USAs visepresident Dick Cheney, som avviser alle innvendinger mot å fortsette krigen mot internasjonal terrorisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hardtslående vendinger slo Cheney fast at «alle midler» betyr «militære, diplomatiske, etterretningsmessige» for å hindre Irak i å utvikle våpen for masseødeleggelse.

- Amerika har allierte i denne saken, men bare vi kan ta ledelsen, sa Cheney i en tale til Council of Foreign Relations i Washington.

Han gjorde det klart at han venter alliert støtte dersom «aggressive tiltak viser seg å bli nødvendige».

Talen blir oppfattet som et kraftig svar på kritikk fra allierte land mot USAs planer om å gå til militære aksjoner mot Irak for å fjerne Saddam Hussein fra makta.

Cheney beskrev både Irak og Iran som «farlige motstandere» som USA har ansvaret for å møte med mottiltak.

- Bare vi kan samle verden bak en oppgave som er så komplisert, mot en fiende som har så mange ressurser og er så vanskelig å få has på. USA og bare USA kan sørge for at kampen føres fram til seier, sa Cheney.

- Overilt

Cheneys utfall rettet seg direkte mot skeptiske europeiske røster, som har advart mot angrep på Irak.

Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder har gjort det, aleine og sammen med utenriksminister Joschka Fischer. I gårsdagens utgave av avisa The Financial Times skriver EUs kommissær for utenrikspolitikk, briten Chris Patten, at USAs raske militære framgang i Afghanistan kan få regjeringen i Washington til å handle overilt.

Advarsler

«Krigen i Afghanistan har muligens vekket til live noen farlige forestillinger om at utplassering av militære styrker er det eneste grunnlag for virkelig sikkerhet, og om at USA ikke kan stole på noen andre enn seg selv, og at allierte bare er anvendelige som reservestyrker,» skriver Patten.

Canadas statsminister Jean Chrétien har advart USA mot aleinegang uten hensyn til allianser og allierte. Det samme har Russlands president Putin gjort.

KRIGER: Visepresident Dick Cheney slår på krigstromma i USA og overhører advarslene fra Europa.
Hele Norges coronakart