PRESISJONSARBEID: Å styre et romfartøy til et relativt bittelite objekt i rommet krever uhyre presiser beregninger, men er full mulig. Blant annet greide NASAs "Deep Impact"-sonde å slippe ut et prosjektil som kolliderte med kometen Tempel 1 i 2005.. Foto: AP Photo/NASA via Science/NTB Scanpix
PRESISJONSARBEID: Å styre et romfartøy til et relativt bittelite objekt i rommet krever uhyre presiser beregninger, men er full mulig. Blant annet greide NASAs "Deep Impact"-sonde å slippe ut et prosjektil som kolliderte med kometen Tempel 1 i 2005.. Foto: AP Photo/NASA via Science/NTB ScanpixVis mer

Vil bruke atombombe til å ødelegge truende asteroider

Kan være et godt alternativ om en romstein plutselig viser seg å være på farlig kurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Atomvåpen kan være en måte å unngå at jorda rammes av en asteroide en gang i framtida, ifølge forskere som ser på ulike alternativer for å håndtere trusselen.

Mens ideen om å hindre et nedslag ved hjelp av kjernefysiske sprenglegemer ikke er ny, mener utviklerne av et nytt romfartøykonsept at et dobbelangrep med to eksplosjoner er den beste løsningen.

Det har skjedd før, og det vil skje igjen. Konsekvensene kan være alvorlige.

Mens det heldigvis går flere titalls millioner år mellom de virkelig svære, som den som bidro til å drepe dinosaurene for 65 millioner år siden, treffes vi hyppigere av mindre eksemplarer.

De vil ikke nødvendigvis utslette oss eller føre til en global katastrofe, men de regionale ødeleggelsene og de økonomiske konsekvensene kan bli store.

Astronomer begynner å få en veldig god oversikt over potensielt truende objekter i nabolaget. Sannsynligvis vil et potensielt nedslag være mulig å forutsi med flere års varsel, og per nå er det ingen som utgjør en reell fare i overskuelig framtid.

For det foreligger det gode og langt mindre dramatiske løsninger enn atombomber. For eksempel kan en romsonde bruke sin lille tyngdekraftspåvirkning til å dra den over i en annen harmløs kurs.

Gjennomførbart Men dette tar lang tid. Enn om vi bare får noen ukers varsel? Da må vi dra fram de store våpnene, sier professor Bong Wie ved Asteroid Deflection Center og Universitetet i Iowa.

- Konseptet vårt er praktisk gjennomførbart, både økonomisk og teknisk, sier Wie til Space.com.

Å skyte atomvåpen mot asteroider eller kometer er ikke uproblematisk eller enkelt. En rekke forslag av varierende kvalitet er blitt lagt fram de siste åra. Du vil, for eksempel, ikke risikere at den bryter opp i flere deler som treffer jorda likevel. Du bør altså være sikkert på at tiltaket ikke gjør situasjonen verre.

Av «168 tekniske» feil i den berømte (og beryktede) filmen «Armageddon», hvor Bruce Willis og et team oljearbeidere driller seg inn i en asteroide for å legge igjen en atombombe, fikk de én ting riktig: Eksplosivene må sprenges godt under overflaten, sier Wie.

To eksplosjoner For å greie dette, må strategien innebære to detonasjoner. En med et konvensjonelt sprengstoff, og en med en atombombe.

Førstnevnte har som formål å sprenge ut et 100 meter bredt dypt krater. Et millisekund seinere detonerer atombomba nede i hullet.

Forhåpentligvis er asteroiden eller kometen liten nok til at eksplosjonen greier å utslette den fullstendig, slik at bare en liten del av restene treffer jorda.

- Den destruktive kraften er tjue ganger større ved en dybde på tre meter, sammenliknet med på overflaten, sier Wie.

-Snart klare Planleggingen av dette todelte fartøyet, kalt HAIV (Hypervelocity Asteroid Intercept Vehicle), er i gang og har mottatt pengestøtte. Wie mener det er all grunn til å tro at utviklingen gjennomføres.

- I bunn og grunn er det en forlengelse av «Deep Impact»-oppdraget, som ble sendt ut for å kollidere med kometen Tempel 1 i 2005, sier han.

I første omgang fokuserer teamet på mulighetene for å ødelegge en liten asteroide med bredde på rundt 100 meter. Det er imidlertid ikke noe problem å oppjustere målet, ifølge professoren.

- Straks teknologien er ferdigutviklet, er vi klare til å unngå enhver kollisjon.