Vil bruke bakkestyrker mot menneskesmuglere

EU åpner for bruk av bakkestyrker for å knuse menneskesmuglerne i Libya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er avisa The Guardian som kommer med den dramatiske avsløringen fra et internt strategidokument i EU.

Til full krig EU har bestemt seg til å gå til full krig mot nettverket av menneskesmuglere som i fjor fraktet mer enn 600 000 mennesker fra Afrika og Midt-Østen, til Europa. De settes om bord på overlastede fartøyer som tar dem med på den ofte livsfarlige turen over Middelhavet. Så langt i år har mer enn 2000 mennesker druknet.

Det 19 sider lange dokumentet har fokus på bruk av marine og flyvåpen, men åpner også for bruk av bakkestyrker.

- Man kan forestille seg en tilstedeværelse på land hvis det er enighet om det med relevante myndigheter, heter det i dokumentet.

Veldig mange av flyktningene til Europa blir fraktet fra Libya av menneskesmuglere. Libya er et nesten lovløst land i fullstendig kaos etter at diktatoren Muammar Kadhafi ble lynsjet og drept i 2011, etter at hans krigs-maskineri var knust av NATOs bombefly. Norge deltok med stor suksess og eksplisitt utmerkelse i aksjonen.

Grupper som sympasiserer med Den islamske staten i Syria og Irak deltar i, og tjener penger på, menneskesmuglingen. Disse gruppene har befestet seg på deler av den libyske kysten og har blant annet anti-luftskyts.

Usikkert med Russland Den libyske regjeringen har ikke reagert på dokumentet The Guardian refererer til, men regjeringen har vært veldig skeptisk til det som var den opprinnelige planen, nemlig å bruke marinen til å senke båtene som menneskesmuglerne bruker. Strategidokumentet går mye lenger.

EUs forslag trenger også støtte fra FNs sikkerhetsråd. Et utkast til resolusjon ble lagt fram for Sikkerhetsrådet på mandag. EU har fått signaler om at Kina ikke vil stanse det. Russland har i prinsippet sagt seg villig til å samarbeide. Men president Putin har flere ganger kritisert NATOs bombekampanje i Libya, fordi han mener bombingen gikk langt ut over det som var mandatet fra Sikkerhetsrådet. Det er derfor uklart hvor langt Russland er villig til å gå når det gjelder å tillate EUs bruk av militær makt i Libya.

Hensikten med militæroperasjonen er å ødelegge menneskesmuglernes nettverk, båter, bensin-depoter, osv. Man skal «knuse forretningsmodellen» til menneskesmuglerne, heter det i notatet.

- Operasjonen vil kreve et bredt spekter av luft, maritim, og land-kapabiliteter. Dette kan være etterretning, overvåking og rekognisering, team som kan borde båter, patrulje-enheter (luft og marine), amfibiefartøyer, heter det i dokumentet.

Sivile drepte Det er Italia som skal lede kampanjen, med støtte fra opp til 10 land, blant annet Storbritannia, Frankrike og Spania.

Den militære ambisjonen er klar, men dokumentet åpner også for at sivile - og særlig desperate flyktninger som oppholder seg nettopp ved kysten, og venter på frakt - kan bli rammet. Så mange som 200 000 mennesker er nå i Libya og venter på å bli fraktet over Middelhavet til Italia.

Det vil uansett være en veldig vanskelig oppgave å stanse menneskesmuglerne før flyktningene er ombord i båtene som skal frakte dem over havet. Ofte er båtene som brukes i denne trafikken fiskebåter som leies. Man vet ofte ikke på forhånd om de denne dagen skal brukes til fiske eller til menneskesmugling. Båtene er altså ikke klart identifiserbare før de plutselig er fulle av flyktninger.

Det betyr at båtene må tas og senkes i det korte tidsrommet fra de går fra havn, og til et avtalt sted for å fylles med flyktninger. Når de allerede er fulle av flyktninger er det for seint. Da må flyktningene først reddes, og fraktes i sikkerhet til Europa, før båten kan senkes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer