Vil bruke bistandspenger på å kjeppjage pedofile

Frp vil ta i bruk kastrering, meldeplikt og bistandspenger i jakten på norske pedofile.

OVERRASKET OVER OMFANGET: Per Sandberg, leder av justiskomiteen på Stortinget, er overrasket over antallet pedofile nordmenn som opererer i utlandet. Han ønsker å ta i bruk sterke tiltak mot pedofile nordmenn. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
OVERRASKET OVER OMFANGET: Per Sandberg, leder av justiskomiteen på Stortinget, er overrasket over antallet pedofile nordmenn som opererer i utlandet. Han ønsker å ta i bruk sterke tiltak mot pedofile nordmenn. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dagens Dagbladet anslår Kripos at mellom 100 og 150 norske pedofile oppsøker verdens fattigste barn for å begå overgrep mot dem.  

Dette får leder av justiskomiteen, Per Sandberg (Frp), til å reagere:  

- Jeg vet ikke om jeg finner ord som beskriver dette. Denne saken viser at problemet er større enn hva vi politikere har trodd. Dette krever oppmerksomhet, sier Sandberg til Dagbladet.  

Sandberg og Frp har laget ni punkter de mener kan være med på å bekjempe misbruk av barn. (Se faktaboks)  

Sandberg mener det er tre hovedtiltak som kan være effektive for å forhindre at norske pedofile får operere fritt i utlandet:  

Det første er drastiske tiltak på hjemmebane:  

- Kastrering Frp og Sandberg mener strafferammen for pedofili må økes.  

Dernest mener de at det bør innføres kjemisk kastrering av pedofile, samt meldeplikt.

Et brudd på meldeplikten skal straffes med sanksjoner, forklarer Sandberg.  

- Brytes meldeplikten skal det etterforskes, og personene skal kartlegges. Reiser de til utlandet, skal de dras tilbake til Norge.  
  - Bruk bistandsmidler Det andre punktet Sandberg mener vil styrke kampen mot overgripere i utlandet, er støtte til lokale organisasjoner som jobber for å bekjempe pedofili:  

APLE (Action Pour Les Enfants) er en slik organsiasjon som opererer i Kambodja.

PÅGREPET ETTER OVERVÅKNING: Den 64 år gamle nordmannen ble overvåket i et halvt år før han ble pågrepet. Det enorme bildemateriale viser mannen med unge gutter i Siem Reap i Kambodsja. Her gjennomgår politet mannens eiendeler dager etter pågripelsen. Foto: Politiet i Siem Reap
PÅGREPET ETTER OVERVÅKNING: Den 64 år gamle nordmannen ble overvåket i et halvt år før han ble pågrepet. Det enorme bildemateriale viser mannen med unge gutter i Siem Reap i Kambodsja. Her gjennomgår politet mannens eiendeler dager etter pågripelsen. Foto: Politiet i Siem Reap Vis mer

I dagens Dagbladet forteller organisasjonen hvordan de samlet bevis mot en 64 år gammel nordmann, som til slutt førte til at mannen ble arrestert av lokalt politi.  

- Når man kjeppjager pedofile i Norge og i Vesten, finner de andre arenaer i fattige land, slik som Dagbladets artikkel illustrerer. Problemet er at norsk politi ikke kan etterforske alle saker over grensa, dermed er jeg villig til å strekke meg langt for at norske midler skal gå til organisasjoner som jager pedofile i utlandet.  

Sandberg mener bistandspenger bør brukes til dette formålet:  

- Vi bruker milliarder av kroner på bistand — noen av disse midlene kunne øremerkes til organisasjoner som kjeppjager pedofile, forklarer han.  

- Internasjonal varsling Det tredje viktige punktet er å opprette et internasjonalt varslingssystem:

 - Interpol ønsker seg et varslingssystem for folk som er dømt for pedofili. Jeg ser ingen problemer med at dette også kan omfatte folk som er mistenkte. Det bør virke slik at om du forlater landet blir det landet du reiser til varslet. Det bør komme på plass en bedre koordinering for å følge dem som er dømt eller mistenkte dit de reiser, sier Sandberg til Dagbladet.