Vil bruke enda mer oljepenger

Revidert nasjonalbudsjettet legges fram klokka 10.15.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

(Dagbladet.no): I dag legger regjeringen og finansminister Kristin Halvorsen fram revidert nasjonalbudsjett. Det er ikke ventet de store overraskelsene, men ifølge forskjellige lekkasjer satser regjeringen ytterligere på nye studieplasser.


Ifølge NRK vil det opprettes 3000 nye studieplasser på høyskole og universitet, dette for å avhjelpe arbeidsledigheten. Det vil spesielt satses på lærer- og sykepleierutdanning.


Det vil også bli lansert flere tiltakspakker for de som mister jobben i disse krisetider.


Ti ukers pappaperm

Tv 2 melder at regjeringen i dag vil øke pappapermisjonen med fire uker - fra seks til ti uker. Dette er også tidligere varslet.


Og får å få råd til dette bruker regjeringen mer oljepenger enn noensinne: I 2009 vil Stoltenberg bruke over 120 milliarder oljekroner, skriver Aftenposten.


Dette er mer enn handlingsregelen gir rom for, og en økning i oljepengebruk fra 2008 til 2009 på mellom 50 og 60 milliarder kroner. Til sammenligning hadde Kjell Magne Bondevik som statsminister 22 milliarder oljekroner til disposisjon.


Kristin Halvorsen understreker at handlingsregelen innebærer at det «over tid» ikke skal brukes mer enn 4 prosent av oljepengene, men at man kan overstige denne andelen når det er behov for det.


Støtte fra Høyre

Halvorsen får noe støtte fra Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner, som likevel mener at oljepengene blir brukt feil.


- Jeg mener at i ekstraordinære perioder bør man også kunne bruke ekstraordinære virkemidler. Jeg er ikke veldig bekymret for at vi nå bruker mer penger. Jeg er mer opptatt av hvordan vi skal bruke dem. Og da er jeg opptatt av at vi skal hjelpe bedriftene og ikke først og fremst fore opp offentlig sektor, sier Sanner til NRK.


Kristin Halvorsen og regjeringen fikk denne uka skryt i en lang artikkel i New York Times.


Avisa fastslår at mens den globale finanskrisen har skapt alvorlige problemer for nær sagt alle andre land i verden, har Norge så langt kommet forholdsvis helskinnet gjennom vanskelighetene. Den velrennomerte avisa mener mange andre land kan lære av Norge når det gjelder å håndtere den globale finanskrisa.I VINDEN: Finansminister Kristin Halvorsen fikk denne uka skryt i selveste New York Times. I dag bruker hun mer oljepenger enn noensinne når revidert nasjonalbudsjett legges fram. Foto: SCANPIX
I VINDEN: Finansminister Kristin Halvorsen fikk denne uka skryt i selveste New York Times. I dag bruker hun mer oljepenger enn noensinne når revidert nasjonalbudsjett legges fram. Foto: SCANPIX Vis mer