Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Toppmøtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump

Vil bruke ett minutt på å bedømme Kim: - Min følelse er nok

Donald Trump åpnet opp om toppmøtet og gikk til angrep på sine allierte på G7-møtet i Canada.

PÅ TOPPMØTE: Donald Trump er i dag på G7-møte i Canada. Han har åpenlyst kranglet med sine viktigste allierte den siste tida, og fortsatte angrepene på pressekonferansen i dag. Tirsdag møter han Kim Jong-un i Singapore. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpixVis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trump holdt i ettermiddag en etterlengtet pressekonferanse under G7-møtet i Quebec i Canada.

Bakteppet er det etterlengtede toppmøtet med Nord-Koreas diktator Kim Jong-un på tirsdag og den svært omstridte handelspolitikken han fører overfor sine allierte i Canada og EU.

MØTE: Donald Trump uttaler seg om det fremtidige møtet med Nord-Korea. Video: CNN / foto: NTB Scanpix Vis mer

Og det var en svært snakkesalig president som møtte verdenspressen i den kanadiske byen. Han var svært klar på at han forventer å få noe ut av møtet med den unge diktatoren, som den første amerikanske presidenten som møter en nordkoreansk leder.

Tror Kim vil overraske

- Jeg har et klart mål, men du vet aldri. Dette skjer i øyeblikket, men det har aldri skjedd før. Dette er en leder med ukjent personlighet. Jeg tror han vil overraske positivt, selv om verdensledere aldri har møtt ham. Vi går inn i samtalene med godt mot, sier Trump.

Trump sier hans folk i Singapore har lagt ned mye forarbeid før møtet, og presidenten har god tro på at møtet vil bære frukter.

- Som forhandler har jeg gjort veldig gode avtaler. Vi må starte med det, men i hvert fall får vi møte hverandre. Vi ser hverandre og forhåpentligvis vil vi like hverandre. Det er det minimale, sier Trump.

- I løpet av ett minutt

Trump får dermed spørsmål om hvor langt tid det vil ta før de to lederne vet om de vil like hverandre eller ikke.

- I løpet av det første minuttet vil jeg vite det. Min «touch» er nok, min følelse - det er sånn jeg gjør. Det skjer kanskje i løpet av ett minutt. Det sier at du vet om du liker noen innen fem sekunder. Har du hørt det? Jeg vet veldig fort om noe bra vil skje, sier Trump.

- Også om noe bra ikke vil skje, vil jeg forstå det fort. Tror jeg ikke det vil skje noe bra, vil jeg ikke sløse bort tida mi. Jeg skal heller ikke sløse bort hans tid, sier han.

Trump brukte også anledningen til å angripe CNN som «fake news». Det gjorde han blant annet da han fikk spørsmål om det ikke er en seier i seg selv for Kim at møtet finner sted.

- Nei. Det er bare «fake news» som sier det. Vi fikk tre gisler tilbake uten å betale. De er nå de lykkeligste i verden. Vi har ikke gjort noe. Haterne sier: «Du gir ham så mye.» Vær så snill! Dette har ikke blitt gjort før, og det har åpenbart ikke fungert tidligere, sier han.

- Et fantastisk forhold

Konflikten mellom USA på den ene siden og de andre nære allierte, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Japan, Italia og vertslandet Canada har overskygget det meste på G7-møtet.

Straffetollen USAs president har varslet og de påfølgende mottiltakene fra EU og Canada har ført til et svært anspent forhold og frykt for en proteksjonistisk handelsregime verden rundt. Trump var imidlertid klar på at forholdet mellom han og de andre verdenslederne er på topp.

- Vi har et fantastisk forhold, meg, Angela, Emmanuel og Justin. Jeg vil si forholdet er en tier på en skala fra null til ti, sier Trump.

Helt siden han stilte som presidentkandidat tilbake i 2015 har hans viktigste politiske sak vært USAs handelsunderskudd og det han mener er ufordelaktige handelsavtaler for USAs del.

- Det er mine forgjengere sin feil. Det har bare blitt verre og verre. Jeg skylder ikke på de andre verdenslederne, men jeg vil gjøre det om de ikke gjør det som trengs, sier Trump.

- Blir det ikke fikset, vil jeg ikke handle med disse folka. Men vi har et fantastisk forhold. Det kan du fortelle dine «fake venner» i CNN Fra null til ti er det ti, gjentok Trump.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media