Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil bruke fire milliarder på krisetiltak

Regjeringen kommer med en tiltakspakke på rundt fire milliarder kroner i statsbudsjettet. Tiltakene er særlig innrettet mot Vestlandet og Sørlandet, der ledigheten øker.

ÅPNER PENGESEKKEN: Statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland vil bruke fire millarder kroner på en tiltakspakke mot arbeidsledighet. Her fra et besøk på Kleven Verft i Ulsteinvik i Møre og Romsdal.           


Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ÅPNER PENGESEKKEN: Statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland vil bruke fire millarder kroner på en tiltakspakke mot arbeidsledighet. Her fra et besøk på Kleven Verft i Ulsteinvik i Møre og Romsdal. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «For lite, for sent» har vært Ap-leder Jonas Gahr Støres kritikk av regjeringens tiltak mot krisa i oljerelaterte næringer og økende ledighet.

I statsbudsjettet kommer regjeringens svar.

Etter det Dagbladet erfarer, vil regjeringen komme med en pakke av kortsiktige sysselsettingstiltak verd omlag fire milliarder kroner.

Ett av tiltakene er tilbud om pedagogisk opplæring av arbeidsledige ingeniører som vil bli realfagslærere, etter det Dagbladet erfarer.

Økt vedlikehold Ellers vil tiltakene i hovedsak dreie seg om å framskynde vedlikehold av statlige fartøyer, som forsvarsfartøyer og forskningsfartøyer, og vedlikehold av vei, bygg og bane. Tilrettelegging for flere elektriske ferger langs kysten skal også være aktuelt.

Finansminister Siv Jensen sa til Dagbladet i begynnelsen av september at hun vil satse vil satse 15 milliarder ekstra på vei og jernbane de neste tre åra.

Under valgkampbesøk i Tromsø varslet statsminister Erna Solberg og fiskeriminister Elisabeth Aspaker 170 millioner mer til marin forskning og oppgradering av forskningsfartøy.

I Mo i Rana varslet Solberg og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen 25 millioner mer til detaljplanlegging av Dunderlandsdalen i Nordland.

Mange lekkasjer Dette er andre lekkasjer som har lekket ut i løpet av valgkampen, relatert til krisepakka:

* 150 millioner til vedlikehold av jernbanestrekningen mellom Bergen og Voss.
* 544 millioner til prosjektet med å innføre signalsystemet ERTMS på flere jernbanestrekninger.
* 1,2 milliarder kroner til å rehabilitere bygg ved Oslo universitetssykehus.
* 200 millioner ekstra til oppussing av sykehus på Sør-, Vest- og Nordvestlandet.
* 1,1 milliard ekstra til tunnelsikring.
* 180 millioner mer til flom- og skredsikring.
* Totalpakke på 250 millioner til tiltak for å bekjempe ledighet blant unge.
* 100 millioner ekstra til vedlikehold og oppussing av fengsler.
* 320 millioner kroner ekstra til vedlikehold av fartøyer i Sjøforsvaret.

- Det haster - Vi er positive til alle konkrete mottiltak man kan igangsette nå. Hvis disse opplysningene stemmer, synes vi det er bra, for det er ikke lett å komme med tiltak som hjelper over natta, sier regiondirektør Torill Ytreberg i NHO Møre og Romsdal.

De mener det er særlig viktig å ivareta den kompetansen de som blir arbeidsledige besitter.

- Bygging av fartøy og ferger er også veldig positivt for oss på Vestlandet, men da haster det å komme i gang, for kompetansen er i ferd med å forsvinne. Anbudsrunder gjør jo at det fort kan ta litt tid å komme i gang, sier hun.

Helse og omsorg Finansminister Siv Jensen (Frp) lovet i valgkampen 450 millioner i 2016 til kommuner som vil delta i en forsøksordning med statlig finansiert eldreomsorg.

Under et besøk i Tromsø i valgkampen la statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie med løfte om 50 millioner kroner til opprettelse av et nytt senter for bedre kreftbehandling ved Universitetet i Tromsø. Regjeringen vil også gi tilskudd til 2.500 heldøgnsplasser, som i år og i fjor.

I tillegg vil alle jenter og kvinner under 26 år få gratis HPV-vaksine.

Skole Erna Solberg lovet i valgkampen 20  millioner ekstra til ulike lese- og skrivetiltak, og 93 millioner til yrkesfag, blant annet til etter- og videreutdanning av lærere. I tillegg vil regjeringen gi økte tilskudd til lærlingeplasser

I Dagbladet i august varslet kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at Høyre vil videreutdanne minst 25 000 lærere innen 2020. Dette vil koste over en milliard kroner hvert år, seks milliarder hele perioden.

Flyktninger Nødhjelpsbudsjettet økes med 1 milliard kroner. Samtidig vil regjeringen bruke 10 millioner kroner til kampen mot menneskehandel, mens Politiets utlendingsenhet får 5 millioner ekstra for å styrke asylintegreringen.

Det blir også foreslått å øke bevilgningene til omsorgssentrene med 65 millioner kroner, mens Husbanken vil få 50 millioner ekstra. 

Regjeringen har i tillegg lagt fram en tilleggsproposisjon til årets statsbudsjett, hvor de ber om nærmere 230 millioner kroner ekstra til utlendingsforvaltningen. Siem Pilots redningsoppdrag i Middelhavet vil forlenges inn i 2016.

Skatt Samtidig med statsbudsjettet kommer regjeringen med forslag til skattereform.

Statsministeren har allerede bekreftet at regjeringen vil kutte i selskapsskatten, som nå er blant Europas høyeste. Hun har også bekreftet at det i neste års statsbudsjett vil komme skattelettelser regjeringen mener vil fremme investeringer, omstilling og vekst.
 
Regjeringen vil etter det Dagbladet erfarer kutte formuesskatten med 1,1 milliarder kroner. Selskapsskatten kuttes med to prosentpoeng fra 27 prosent til 25 prosent. Skatt på personinntekt reduseres tilsvarende. Dette koster totalt rundt 25 milliarder kroner, ifølge Aftenposten. Kostnadene skal dekkes inn ved innføring av en ny toppskatt, ifølge VG.

Samtidig foreslår regjeringen en gavepakke til landets pensjonister; en reduksjon av avkortingen i grunnpensjonen for gifte og samboende fra 15 til 10 prosent. Dette vil koste 2,7 milliarder kroner når det trer i kraft for fullt i 2017, og forslaget har allerede fått kritikk for å være dyrt og lite treffsikkert sosialpolitisk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!