Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil bruke flodbølgepengene i Afrika

Leger Uten Grenser ber giverne om lov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):

Leger Uten Grenser klarer ikke å bruke opp de 740 millionene de har fått inn etter flodbølgekatastrofen.

Gavmildheten i forbindelse med flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia har sørget for innsamlingsrekord for hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser (MSF). Den nobelprisbelønte organisasjonen har fått inn over 740 millioner kroner øremerket ofrene. Nå ber organisasjonen om lov til å bruke pengene andre steder. Som for eksempel i Afrika.

- Dobbelt så mye som til Darfur

- Donasjonene som er øremerket flodbølgeofrene har oversteget våre finansielle behov, sier organisasjonen i et skriv, ifølge NTB.

Styreleder i den norske avdelingen av Leger Uten Grensers norske avdeling bekrefter dette.

- Vi har fått så mye at vi tror det er lite sannsynlig at vi får bruk for alt. Vi har fått dobbelt så mye penger til flodbølgekatastrofen som det som ble brukt i Darfur i hele 2004, sier Atle Fretheim til Dagbladet.no.

Det er ikke over

Samtidig med at pengene ønskes omdirigert, åpenbarer ettervirkningene av katastrofen seg. Nyhetsbyrået AP meldte i dag tidlig at nesten 800.000 mennesker vil komme til å trenge mat og nødhjelp i den hardt rammede Aceh-provinsen i Indonesia. Der 340.000 nå får hjelp fra World Food Program, kommer tallene til å stige dramatisk på grunn av mange flyktninger, ødelagt landskap og infrastruktur.

Fretheim forsikrer at organisasjonen fortsatt vil drive hjelpearbeid i Sørøst-Asia. Kanskje i mange år. Men det blir ikke førsteprioritet.

- Vi har hatt et stort forbruk av penger i Banda Aceh. Hittil har vi brukt 80 millioner kroner, og vi planlegger å bruke minst like mye i fremtiden. Vårt humanitære prinsipp er at vi må bruke pengene der nøden er størst, og det må vi følge, sier Atle Fretheim.

Ifølge Fretheim er nøden nå størst i områder som Nord-Uganda og Øst-Kongo. Dette er konfliktområder hvor flere hundre tusen er på flukt fra krig.

Kontakter giverne

Leger Uten Grenser har problemer med å få inn nok penger til hjelpearbeid andre steder enn i Sørøst-Asia.

Dilemmaet er at organisasjonen ikke bare kan ta hensyn til sitt humanitære prinsipp. De ønsker ikke å bruke øremerkede penger i strid med givernes ønsker. Derfor har organisasjonen i noen land, foreløpig ikke i Norge, tatt kontakt med givere for å høre om det er greit at pengene brukes andre steder.

I Norge blir folk som ringer inn og vil gi penger bedt om å ikke øremerke midlene.

- De fleste har forståelse for dette, og stoler på vår vurdering, sier Fretheim.

Dersom det ikke er greit for giverne at pengene brukes andre steder, vil organisasjonen gi pengene tilbake til giverne.

VIL OMDIRIGER MIDLER: - Afrika trenger pengene mer enn flodbølgeofrene, mener styreleder i Leger Uten Grenser, Atle Fretheim.
HER ER NØDEN STØRST: I Darfur sulter barn i hjel.