SKIFTENDE VÆR: Skredfaren var for stor til å sende letemannskaper inn i Tromdalen på Senja i går skjærtorsdag. Det stadig skiftende været har vært preget av tett snøfall og dårlig sikt, her omtrent tre kilometer fra skredområdet hvor tre menn i 30-årene trolig er omkommet etter en skutertur tirsdag.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SKIFTENDE VÆR: Skredfaren var for stor til å sende letemannskaper inn i Tromdalen på Senja i går skjærtorsdag. Det stadig skiftende været har vært preget av tett snøfall og dårlig sikt, her omtrent tre kilometer fra skredområdet hvor tre menn i 30-årene trolig er omkommet etter en skutertur tirsdag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Vil bruke gasskanon eller dynamitt for å få ut skredofrene på Senja

Vil løse ut snøen fra fjellsidene, men må vente på bedre vær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dårlig vær setter en effektiv stopper for letingen etter de tre ofrene for skredet i Tromdalen tirsdag ettermiddag.

Børge Gundersen (36) og brødrene Anders (31) og Robert Werner Mortensen (39) er fortsatt savnet.

En skredekspert fra Norges Geotekniske Institutt, NGI, vurderte onsdag skredfaren som så stor at det har forhindret en gjenopptakelse av letingen som ble innstilt tirsdag kveld.

Gasskanon
Ifølge fungerende lensmann Roger Magnussen må det tas i bruk drastiske virkemidler for at letemannskaper skal kunne sendes inn i ras-området.

- Vi er avhengige av å få sprengt ned snø fra fjellsidene, forteller han til Dagbladet.
Langfredag morgen er været så dårlig at det ikke er mulig å gjøre det, men når været letner, er planene klare.

- Vi må bruke lydkanon eller dynamitt. Blir det lydkanon, er det vel Statens vegvesen som må gjøre det. Skal vi bruke dynamitt, må vi få inn Forsvaret, sier Magnussen.

- Vi må få opp fly eller helikopter for å få sprengt ned snøen, og uansett hvor optimistisk jeg har lyst til å være, ser jeg ikke muligheten for å gjøre det i dag, og kanskje heller ikke i morgen, sier ordføreren i Berg kommune, Guttorm Nergård, til Dagbladet.

Elendig vær
Roger Magnussen forteller at et helikopter står klart i Harstad, men at dette helikopteret først må plukke opp en lydkanon før det kan settes inn for å få løs snømassene.

Derfor vil det gå litt tid, også dersom været skulle klarne opp.

- Det vil nok gå noen timer, og det er ingenting som tyder på at været vil lysne opp i dag, sier Roger Magnussen.

Været er dårlig i området, med tette snøbyger og dårlig sikt, og det er fortsatt skredfare.

- Det er så dårlig vær at det ikke er mulig å gjøre noe i dag heller, sier Magnussen.

Snakker med pårørende
I går var det minnestund i kommunesenteret Skaland.

Ordføreren i Berg kommune, Guttorm Nergård, leder kommunens kriseteam, som de siste dagene har holdt tett kontakt med skredofrenes pårørende.

I dag vil kriseteamet få hjelp fra politiet i dette arbeidet.

- Vi skal blant annet snakkke med pårørende, sier Roger Magnussen.

MINNESTUND: Guttorm Nergård (t.v.), ordfører i Berg kommune, har ledet kriseteamet etter skredulykken på Senja. Her forlater han kirken i bygda Skaland hvor de tre savnede kommer fra, etter en lukket minnestund i går formiddag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
MINNESTUND: Guttorm Nergård (t.v.), ordfører i Berg kommune, har ledet kriseteamet etter skredulykken på Senja. Her forlater han kirken i bygda Skaland hvor de tre savnede kommer fra, etter en lukket minnestund i går formiddag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer