Vil bruke gift i nasjonalpark

Myndighetene vil tillate å bruke gift i nasjonalparken på Hardangervidda for å stoppe spredningen av ørekyte. Norges Miljøvernforbund truer med aksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

Direktoratet for naturforvaltning og fylkene Hordaland og Buskerud stiller seg positive til å gi dispensasjon fra fredningsbestemmelsene på Hardangervidda og åpne for begrenset rotenonbehandling for å stoppe spredningen av «ufisken» ørekyte. Statens forurensningstilsyn mottar søknaden en av de nærmeste dagene.

Samtidig skal saken ut på høring før den endelige avgjørelsen tas.
Dersom ingen alvorlige innsigelser kommer vil det være klart for en begrenset rotenonbehandling øverst i Halnevassdraget i Hordaland fylke helt opp mot vannskillet mot vest. Giftbehandlingen er planlagt gjennomført i august.

Omstridt

Giften rotenon er aldri tidligere brukt i en nasjonalpark i Norge. Saken er derfor kontroversiell.
For ørreten på vidda har ørekyta hatt en særlig ødeleggende effekt. Bestandene på østvidda er mange steder mer enn halvert og en rekke steder nærmest ødelagt. Et fiskeeldorado er redusert til ubrukbart terreng i løpet av få år.

Det var i utgangspunktet Norges Jeger- og Fiskerforbund som i fjor ba om å få benytte rotenon i begrenset omfang inne på vidda. Fylkesmennenes miljøvernavdelinger ved fiskeforvalterne Atle Kambestad i Bergen og Erik Garnås i Drammen støtter satsingen. De mener spredningen av ørekyta representerer en miljøkatastrofe.

Sterk motstand

Norges Miljøvernforbund varsler full krig dersom rotenonplanene blir virkeliggjort, slik det nå ligger an til.
- Direktoratet for naturforvaltning river grunnmuren bort fra all nasjonalparkforvaltning. Selve grunnlaget for alt vern i Norge fjernes dersom det tillater bruk av rotenon inne i parken. Dette er verre enn det som skjedde i Lærdal i fjor, sier Kurt Oddekalv til Dagbladet.

Bruk av lenkegjeng og andre fysiske virkemidler kan være aktuelt for å hindre giftbehandlingen, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer