FORTSATT EKTE SVIN: Grisene skal se ut og oppføre seg som normale griser, bortsett fra at organene deres vil være sammensatt av humane celler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORTSATT EKTE SVIN: Grisene skal se ut og oppføre seg som normale griser, bortsett fra at organene deres vil være sammensatt av humane celler. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Vil bruke griser til å dyrke menneskeorganer

Grisen kan bli redningen i verdensomspennende organdonorkrise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De grynter, er lys rosa, og i tillegg til å smake godt kan de i framtida muligens brukes omtrent som drivhus for donororganer.

Forskere i USA prøver nå å få menneskeorganer til å vokse på innsiden av griser. De har injisert stamceller fra mennesker inn i grise-embryoer, også kjent som kimærer. Prosjektet er et forsøk på å overvinne den verdensomspennende mangelen på organer som kan brukes til transplantasjon.

Gror menneskelig bukspyttkjertel Forskerteamet ved Universitetet i California sier, til BBC at grisene skal se ut og oppføre seg som normale griser, bortsett fra at organene deres vil være sammensatt av humane celler.

Embryoene som er sammensatt av menneske og gris vil få lov til å utvikle seg i ei purke i 28 dager, før svangerskapet blir avsluttet og vevet blir fjernet for analyse.

Forskningsteamet ved universitetet håper at menneske-stamcellene vil dra nytte av en genetisk nisje i grisens embryo, og at det resulterende fosteret vil ha en menneskelig bukspyttkjertel.

- Håpet er at denne grisens embryo skal utvikle seg normalt, men at bukspyttkjertelen vil bli laget at nesten utelukkende menneskelige celler og dermed kan være forenelig med en transplantasjonskandidat, sier leder av forskningsgruppa Pablo Ross, som er reproduktiv biolog, til BBC.

Kontroversielt arbeid Når stamceller fra mennesker blir injisert i et grise-embryo, er den største bekymringen at menneskelige celler kan migrere til grisens hjerne, og på en eller annen måte gjøre grisen mer menneskelig.

Forskningssjef Ross sier at dette er usannsynlig, men det er en viktig grunn til å være veldig forsiktig med slik forskning.

Også andre amerikanske forskere jobber nå med å injisere griseembryoer med stamceller fra mennesker, men ingen har fått lov til få fostrene født.

Kan dyrke nyaktig kopi, bare yngre og sunnere Professor ved Institutt for nevrokirurgi ved Universitetet i Minnesota, Walter Low, sier griser er ideelle for dyrking av organer. Han mener at dyrene ikke bare kan brukes til å lage bukspyttkjertler, men også hjerte, lever, nyrer, lunger og hornhinner.

- Hvis stamcellene blir tatt fra en pasient som trenger transplantasjon, kan disse injiseres i et griseembryo, og organet vil være en nøyaktig kopi av organet pasienten trenger - bare en en yngre og mye sunnere versjon. Pasienten vil heller ikke trenge å ta immundempende medikamenter i etterkant, slik man gjør ved vanlig organdonasjon. 

33 DAGER GAMMEL Her er grise-embryoet 16 millimeter langt. Et svangerskap for gris varer  mellom 112 og 115 dager. Foto: SCANPIX
33 DAGER GAMMEL Her er grise-embryoet 16 millimeter langt. Et svangerskap for gris varer mellom 112 og 115 dager. Foto: SCANPIX Vis mer