Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil bruke milliarder på nytt datasystem til politiet

Knut Storberget lover opprusting.

POLITIREGISTERLOVEN: Justisminister Knut Storberget vil satse stort på å forbedre datasystemene til politiet. Foto: Morten Holm / SCANPIX
POLITIREGISTERLOVEN: Justisminister Knut Storberget vil satse stort på å forbedre datasystemene til politiet. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Den nye Politiregisterloven betyr at flere titalls millioner av kroner må investeres i politiet.

Investeringene kommer ved siden av politiets behov for nytt datautstyr. Til sammen er det ventet at flere milliarder kroner må investeres, slik at politiet får et datasystem som fungerer optimalt.

Knut Storberget mener personvernet blir bedre og at politiet blir bedre rustes til å bekjempe organisert kriminalitet.

- Den nye Politiregisterloven som Stortinget enstemmig har vedtatt betyr at store summer må investeres i et nytt datasystem hos politiet, sier justisminister Knut Storberget til Dagbladet.

Et nytt datasystem for politiet vil kunne ha stor betydning, og i beste fall forhindre at opplysninger — som i den tragiske drapssaken ved
Grimstad - ikke når fram til rette politietat.

På E-18 utenfor Grimstad ble en politiførstebetjent kjørt ned og drept av en mann som hadde rømt fra åpen soning. Bare noen timer tidligere ble samme mann løslatt av politiet i Drammen. De var ikke klar over at mannen var etterlyst.

Til tross for at politiet var varslet, var etterlysningen ikke lagt inn i politiets datasystem. Storberget ønsker ikke å kommentere den tragiske saken hvor en politimann ble kjørt ned og drept.

- Styrker personvernetStorberget legger stor vekt på at den nye Politiregisterloven vil sikre personvernet, og gi politiet et bedre og mer avansert dataverktøy.

- Politiregisterloven styrker personvernet, og åpner for at utenlandsk myndighet kan søke i norske registre. Tilsvarende lovverk i andre land vil gi norsk politi adgang til andre lands registre. Både DNA-register og fingeravtrykksregister vil bli tilgjengelig i andre land vil bli tilgjengelig for norsk politi, sier justisminister Knut Storberget.

Han mener den nye Politiregisterloven er et stort framskritt for både politiet og personvernet i Norge.

Effektivitet- Hva er formålet med denne nye loven?

- Det er å få en effektiv løsning av politiets oppgaver, og samtidig sikre og beskytte personvernet, sier justisminister Knut Storberget.

Registerloven åpner for at politiet kan behandle opplysninger i fire måneder, selv om politiet ikke vet om informasjonen er nødvendig eller
relevant i en politimessig sammenheng.

- Etter utløp av fristen må opplysningene slettes. Tidsbegrensningen gjelder ikke for behandling av opplysninger i straffesaker sier justisminister Knut Storberget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!