Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil bruke mindre av oljefondet

Høyre: - Gode nyheter. Frp: - Skeptisk.

HOLDER MER TILBAKE: Finansminister Sigbjørn Johnsen legger fram statsbudsjettet for 2013 i morgen.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HOLDER MER TILBAKE: Finansminister Sigbjørn Johnsen legger fram statsbudsjettet for 2013 i morgen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet erfarer at regjeringen det i statsbudsjettet for 2013, som blir lagt fram på mandag, er lagt opp til å kun bruke tre prosent av oljefondet, det er en prosent mindre enn handlingsregelen.

Handlingsregelen er en uttaksregel for oljefondet. Unntaksregelen har nå vært på fire prosent, det betyr at statsbudsjettet kan ha et underskudd som tilsvarer fire prosent av oljefondet ved budsjettårets begynnelse, som vil bli dekket av penger fra oljefondet.

- Hvis dette er riktig, så er det en god nyhet, og det er et fornuftig valg, sier Jan Tore Sanner, finanspolitisk talsmann for Høyre.

Forventet mer Han forteller at det var forventet at regjeringen ville bruke mindre enn fire prosent, fordi at skatteinntektene har vært så høye, og fordi at presset i økonomien tilsier at det er fornuftig å holde igjen.

- Alternativet hadde vært at kronen hadde blitt sterkere, og det ville ha svekket konkurranseevnen til våre eksportbedrifter, sier Sanner.

Øystein Dørum, som er sjeføkonom ved Dnb Nors Markets forteller at de anslo at regjeringen ville legge seg på 3,2 prosent av oljefondet.

- Den ene prosenten mellom tre og fire prosent utgjør mellom 35 og 40 milliarder kroner, så det er mye penger vi snakker om her. Det at de legger seg på tre prosent så er dette sannsynligvis fordi at norsk økonomi går godt, med lav arbeidsledighet og mye vekst. Det ville ha vært mer oppsiktsvekkende om de gikk andre veien, og brukte mer, sier Dørum.

- Kreativ prosentregning Frps finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen er derimot skeptisk til nyheten.

- Jeg lar meg ikke omponere over prosenter, det som er interessant er hva pengene brukes til, og hvilke utgifter de legger opp til. Jeg tror at regjeringen kommer til å bruke kreativ prosentregning for å framstille budsjettet som strammere enn det er, sier Solvik-Olsen.

Han presiserer at det ikke er et selvstendig mål å bruke lite eller mye av oljefondet.

- GOD NYHET: Høyres Jan Tore Sanner.Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet
- GOD NYHET: Høyres Jan Tore Sanner.Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet Vis mer

- Hvis det stemmer med tre prosent, og oljefondet vil være slik vi tror, så betyr dette at regjeringen vil bruke mindre penger av oljefondet enn forrige år, sier Solvik-Olsen.

I februar foreslo sentralbanksjef Øystein Olsen gjøre nettopp dette, å sette ned handlingsregelen til tre prosent. Da var finsnsminister Sigbjørn Johnsen kjapt på banen og avviste at regjeringen hadde planer om å begrense bruken av oljepengene.

I talen slo Olsen fast at oljefondet står i fare for å bli tappet for nesten 1000 milliarder kroner de neste 20 åra om 4-prosentregelen ikke endres.

- Det avtegner seg nå et annet bilde enn da handlingsregelen ble trukket opp i 2001. Den gangen var det rimelig å legge til grunn en realavkastning fra fondet på i overkant av 4 prosent. Et tilsvarende regnestykke peker nå i retning av en realavkastning på 3 prosent, sa sentralbanksjefen i talen.

Send oss bilder og videoer av det du vil at neste års statsbudsjett skal gå til!

Send til: budsjett2013@gmail.com eller MMS til 2400.

SKEPTISK: Frps Ketil Solvik-Olsen.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
SKEPTISK: Frps Ketil Solvik-Olsen. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer