Vil bruke nobelpengene på Kim Jong-uns hotellregning

Bidragsgiverne står nærmest i kø når Nord-Koreas leder Kim Jong-un besøker Singapore neste uke for å møte Donald Trump.

KREVER LUKSUSHOTELL: Ifølge Washington Post ønsker Kim Jong-un å bo på luksushotell når han reiser til Singapore neste uke. Det kan bli dyrt for ICAN, som har sagt at de ønsker å betale for toppmøtet mellom Nord-Korea og USA neste uke. Foto: NTB scanpix
KREVER LUKSUSHOTELL: Ifølge Washington Post ønsker Kim Jong-un å bo på luksushotell når han reiser til Singapore neste uke. Det kan bli dyrt for ICAN, som har sagt at de ønsker å betale for toppmøtet mellom Nord-Korea og USA neste uke. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ICAN, Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen, sier i en uttalelse at de er villige til å betale Kim Jong-uns kostnader i forbindelse med hans reise til Singapore neste uke, skriver USA Today.

ICAN ble i fjor tildelt Nobels fredspris for sitt arbeid med å påpeke de katastrofale humanitære konsekvensene av enhver bruk av atomvåpen og for sin innsats for å få traktatfestet et forbud mot slike våpen.

Etter at organisasjonens leder, svenske Betatrice Fihn, var i Oslo for å motta en medalje og et diplom i rådhuset, fikk de også en pengepremie på sju millioner svenske kroner på konto.

I tråd med arbeidet

Disse pengene ønsker ICAN å bruke på kostnadene knyttet til toppmøtet. Det gjelder blant hotellkostnadene til Kim Jong-un og hans stab.

FREDPRIS: Leder av fredsprisvinner ICAN, Beatrice Fihn, og ICAN-aktivist og Hiroshima-overlever Setsuko Thurlow mottar Nobels fredspris i Oslo rådhus fra Nobelkomitéleder Berit Reiss-Andersen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FREDPRIS: Leder av fredsprisvinner ICAN, Beatrice Fihn, og ICAN-aktivist og Hiroshima-overlever Setsuko Thurlow mottar Nobels fredspris i Oslo rådhus fra Nobelkomitéleder Berit Reiss-Andersen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Vår bevegelse arbeider for å avskaffe alle atomvåpen og vi anerkjenner at dette historiske toppmøtet er en mulighet til å arbeide for fred og nedrustning, sier Akira Kawasaki, medlem av ICAN International Steerling Group, ifølge USA Today.

Videre sier Kawaski at Kim Jong-uns konstander skal dekkes av nobelprispengene organisasjonen fikk.

- Nobels fredspris inkluderte en pengepremie, og vi tilbyr å bruke disse pengene for å dekke kostnadene til toppmøtet for å støtte fred på Koreahalvøya og en atomvåpenfri verden, sier han, og forteller til Reuters at dette møtet er bare noe som skjer en gang i hver generasjon.

FATTIGMANNENS ATOMBOMBE: til tross for å ikke være like ødeleggende som atombomber, er kjemiske bomber fremdeles meget effektive. Se historien bak de dødelige våpenet som har tatt livet av flere sivile i Syria. Vis mer

Pengebruk

Hva organisasjonen bruker pengene på, er helt opp til organisasjonen selv å bestemme, forteller Olav Njølstad, direktør ved Nobelinstituttet og sekretær for Den norske Nobelkomité.

- Nobelkomiteen legger seg aldri opp i bruken av prispengene. Det gjelder alle nobelprisene at komiteen ikke legger føringer på hvordan de skal anvendes, men legger til grunn at prisvinner disponerer dem på en fornuftig måte som er forenlig med det nobelprisen representerer og står for, sier Njølstad til Dagbladet.

DIREKTØR: Olav Njølstad, direktør ved Nobelinstituttet og sekretær for Den norske Nobelkomité. I forgrunnen står Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DIREKTØR: Olav Njølstad, direktør ved Nobelinstituttet og sekretær for Den norske Nobelkomité. I forgrunnen står Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Han forteller videre at han ikke ønsker å kommentere spesifikt det at ICAN har sagt seg villig til å betale for toppmøtet og Kims Jong-uns hotellregning.

Luksushotell

Det har i lang tid vært usikkerhet rundt om det faktisk blir noe av toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un. 10. mai ble det bekreftet at staslederne skulle møtes i Singapore 12. juni, men om lag to uker seinere sendte Trump et brev til Kim om at det ikke var aktuelt for partene i møtes likevel. Nå er møtet igjen på agendaen. 1. juni meldte presidenten at han likevel skal møte Kim.

Nå som det endelig er bekreftet at de skal møtes tirsdag neste uke, er landene i full gang med å planlegge alt det praktiske som hører med et slik møte. Blant annet hotell.

Ifølge Washington Post ønsker Kim Jong-un å bo på luksushotellet Fullerton Hotell. En natt på en av hotelles suiter, like ved Marina Bay, koster mer enn 50 000 kroner.

Hjelpende pengehånd

I tillegg til ICAN, er det også andre som har sagt seg villige til å betale for toppmøtet. Blant annet har vertslandet Singapore rakt ut en hjelpende pengehånd.

USA har også sagt at de er åpne for å ta kostnadene, men at de er urolig for at dette kan bli sett på som en fornærmelse mot Nord-Korea. Derfor overveier de å muligens forsøke å overtale Singapore til å betale, skrev Washington Post i går.

Det hvite hus' talskvinne Heather Nauert avviser muligheten for at USA betaler for Nord-Koreas opphold i Singapore, og sier USA heller ikke vil be noen andre om å gjøre det.

Den som skal betale for toppmøtet - og Kims dyre hotellrom - kan få seg en saftig regning om man ser hvor mye Sør-Korea betale for Nord-Korea under OL.

Under de olympiske leker i Pyeongchang, brukte Sør-Korea 2,6 millioner dollar for å dekke reisekonstader og innkvartering for det nordkoreanske cheerleaderlaget, et band og andre medlemmer av delegasjonen. Prisen inkluderer ikke 22 nordkoreanske idrettsutøvere som deltok. Den regningen betalte IOC, skriver Independent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer