Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil bruke oljefond-midler til flyktninghjelp

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) vil finansiere innsatsen i krigen i Kosovo med penger som var tenkt satt inn på Oljefondet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Situasjonen er så spesiell at det ikke har vært mulig å ta høyde for dette i inneværende års budsjett. Derfor mener regjeringen at disse ekstraordinære utgiftene i forbindelse med Kosovo må kunne gå fra det vi ellers ville ha avsatt til petroleumsfondet, sa Bondevik i sin 1. mai-tale i Stokke.

Uverdig av Frp

Han mente Fremskrittspartiet opptrer uverdig når partiet argumenterer mot å ta imot flyktninger til Norge.

- Jeg synes dette er uverdig i den situasjonen vi nå står opp i og så nær sammenbrudd som Makedonia var. I en slik situasjon kan vi heller ikke snu på krona og lure på hva vi har råd til, sa Bondevik.

Vil unngå streik

Statsministeren tok han også opp bruddet i kommuneoppgjøret natt til lørdag. Oppgjøret skal nå til mekling, trolig i siste halvdel av mai.

- Jeg tror likevel vi i vår vil unngå mange streiker, og få et ansvarlig oppgjør, sa Bondevik.

Han ga honnør til organisasjonene i arbeidslivet for det ansvaret de har vist gjennom det inntektspolitiske samarbeid og de inntektsoppgjør som er gjennomført til nå.

- Jeg håper fortsettelsen blir like god. Det er viktig at også inntektsoppgjørene i årene som kommer blir på linje med inntektsutviklingen i de land vi konkurrerer med. Det er vi helt avhengige av for å beholde konkurransekraften og arbeidsplassene, sa statsministeren.

Budsjettene

10. mai skal regjeringen legge fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett. Bondevik mente det ikke er sikkert at regjeringspartiene kommer fram til enighet med Høyre og Frp på alle punkt, til tross for at det var disse partiene som inngikk en budsjettavtale med regjeringen før jul.

Enda mer utfordrende mente Bondevik budsjettbehandlingen til høsten vil bli. Det blir spennende å se om Ap da vil erkjenne at kontantstøttereformen er godtatt og på det grunnlaget være åpen for et samarbeid om budsjettet. Vil Ap det, vil regjeringen være åpen for å drøfte Aps fordelingspolitiske forslag, lovet han.

(NTB)