Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil bruke overskuddsegg:
- Finnes ikke

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil at kvinner skal benytte såkalte overskuddsegg ved eggdonasjon. Problemet? De finnes ikke, ifølge overlege ved kvinneklinikken i Stavanger Tilde Broch Østborg.

RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Rødts eneste stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes kommer i dag til å stemme for omfattende liberaliseringer av bioteknologiloven.

Tidlige undersøkelser av fostre, assistert befruktning for enslige, lagring av ubefruktede egg på ikke-medisinsk grunnlag og forskning på befruktede egg får Moxnes' støtte.

Men Rødt og Moxnes støtter ikke Arbeiderpartiet, Frp og SVs forslag om eggdonasjon, der kvinnen som donerer egg får en mindre sum for å hjelpe en annen kvinne med å bli gravid.

- Vi sier ja til eggdonasjon, men bare av overskuddsegg. Vi vil derfor fremme et eget forslag på Stortinget om en frivillig ordning for donasjon av overskuddsegg etter prøverørsbehandling (IVF), uttalte Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB i helgen.

Rødts forslag er altså at kvinner som uansett gjennomgår IVF-behandling, som innebærer at man går på fertilitetshormoner før egg høstes, kan donere egg som ikke benyttes i sin egen behandling. Det Moxnes omtaler som overskuddsegg.

- Finnes ikke overskuddsegg

Problemet for Rødt og Moxnes er bare at såkalte overskuddsegg ikke finnes, ifølge overlege Tilde Broch Østborg ved kvinneklinikken på Stavanger Universitetssykehus.

- Overskuddsegg er på papiret en etisk ideell størrelse. Det innebærer ingen helsemessig risiko for donor. Men hvis en kvinne gjennomfører et IVF-forsøk, er det fordi hun ønsker seg barn. IVF har ikke bedre prognose enn at man i praksis befrukter alle eggene. Å holde av egg som doneres ferskt reduserer hennes sjanser for å bli gravid, og å fryse egg gir en betydelig dårligere sjanse for graviditet både for henne og den hun eventuelt skulle donere til, sier Østborg til Dagbladet.

Overlege Østborg har reagert på Moxnes' uttalelser i en rekke tweets. Hun synes det er spesielt at Rødt og Moxnes bruker begrepet overskuddsegg, siden hun har holdt et foredrag for partiets kvinnenettverk der det står med store bokstaver:

«Det finnes ikke "overskuddsegg"».

OVERSKUDDSEGG: I overlege Tilde Broch Østborgs presentasjon for Rødts kvinnenettverk forsøkte hun å formidle at det ikke finnes overskuddsegg.
OVERSKUDDSEGG: I overlege Tilde Broch Østborgs presentasjon for Rødts kvinnenettverk forsøkte hun å formidle at det ikke finnes overskuddsegg. Vis mer

Dårlig formidling?

- Hva tenker du når Rødt bruker begrepet overskuddsegg etter at du har forklart dem at det ikke finnes?

- Jeg lurer på om jeg er for dårlig til å formidle, om jeg rett og slett ikke er flink nok til å forklare dette på en forståelig måte. Men jeg må poengtere at det er et helt legitimt standpunkt fra Rødt å si at de er mot eggdonasjon, men da må man stå for det. I stedet for å gå for en etisk uproblematisk løsning som ikke vil fungere i praksis. Eggdonasjon er ikke uten etiske betenkeligheter, sier Østborg.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes viser Bioteknologirådets anbefaling fra 2015 der de går inn for en modell som Rødt nå foreslår.

- Hvem er det som har rett, Østborg som mener det ikke er overskuddsegg eller du som mener man kan ha overskuddsegg?

- Her baserer vi oss på begrepsbruken til Bioteknologirådet. Ifølge tidligere leder i Bioteknologirådet, Kristin Halvorsen, er det slik at kvinner som går gjennom assistert befruktning er en viktig gruppe blant donorer i Storbritannia. Det samme har vi sett i Danmark, sier Moxnes.

- I Danmark er dette prøvd ut der kvinner fikk betalt for å donere egg i forbindelse med IVF-behandling, men de vil da ha mindre mulighet for å bli gravide selv. Hva tenker du om dette?

- I Danmark får kvinner betalt omkring 10.000 kroner for å donere egg, men det gjelder uavhengig av om de er i fertilitetsbehandling eller ikke. Flere av de donerte eggene kommer fra kvinner som er i IVF-behandling, og som velger å donere overskuddsegg. Når det gjelder vårt forslag, så handler det ikke om å betale kvinner for å donere egg i forbindelse med IVF-behandling. Det vi foreslår skal være uten økonomisk motiv, sier Moxnes.

Komplikasjoner

Overlege Østborg minner om at eggdonasjon er en god del mer komplisert enn å donere sæd, og stiller seg tvilende til hvor mange kvinner som er i IVF-behandling som vil donere egg når det minsker deres egne muligheter for å bli gravide.

- Det er en klar fysisk forskjell på å donere egg og sæd. Å donere egg innebærer hormonstimulering og egguttak fra eggstokkene, og noen få prosent får komplikasjoner av å donere. Videre er det utfordrende å se for seg at kvinner vil gjøre dette i en rent altruistisk modell. Hvem vil gjøre dette uten å få noe igjen for det? Hvordan skal vi unngå at en eventuell økonomisk kompensasjon for ulempe skal bli drivende for ønsket om å donere? Dette er bekymringer som gjør at man kan lande på et standpunkt mot eggdonasjon hvis man vekter disse tyngre enn dem man kan hjelpe med å få barn gjennom donasjon, sier Østborg.

Ap: - Logisk brist

Stortingsrepresentant Tuva Moflag for Arbeiderpartiet mener Rødt i praksis sier nei til eggdonasjon med sitt alternative forslag.

- Det hadde vært greiere om de sa at de faktisk var imot, i stedet for å snakke om overskuddsegg. Det er ingenting som heter overskuddsegg. Gjennomgår man en assistert befruktnin, blir alle eggene som tas ut befruktet. Det gir best resultat å fryse ned befruktede egg. Kvinnene trenger disse befruktede eggene selv, siden de ikke vet om de lykkes med den den første behandlingen. Overskuddsegg er et ord fagmiljøene - som Rødt har invitert inn - ikke bruker, sier Moflag.

- Jeg er kjempeglad for at Rødt er med på de andre liberaliseringene, men det er en logisk brist at de ikke er med på eggdonasjon. Det handler om kvinners selvbestemmelse. Hvorfor kan ikke norske kvinner som er over 25 år beslutte selv om de vil donere egg eller ikke? spør Ap-politiker Moflag.

Moxnes mener Arbeiderpartiet avsløres av at de omtaler sin eggdonasjon som altruistisk, men samtidig lanserer betaler kvinnene som donerer.

- Vi er ikke mot all eggdonasjon, men er tydelig mot kommersiell eggdonasjon, og det har vi aldri lagt skjul på. Det virker som Arbeiderpartiet tror at eggdonasjon blir altruistisk hvis de bare skriver at det skal være sånn i et stortingsvedtak. Men det de ikke forteller er hvor mye kvinner skal få betalt for å donere egg. Fra land rundt oss veit vi at betalinga ligger på rundt 10.000 kroner. Faren er at kvinner med dårlig råd i større grad utsetter kroppen sin for en helserisiko, og dette klasseperspektivet må vi også ha med oss, sier Moxnes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!